Postoji više vrta krafni - one s rupom u sredini, punjene, prazne... Danas je njihov dan, a ako ga želite proslaviti, zasučite rukave i pripremite ih po ovom odličnom receptu.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
80 g šećera
2 vanilin šećera
prstohvat soli
1/2 svježeg kvasca (20 g)
4 žutanjaka
350 ml mlijeka
80 ml ulja
2 žlice ruma
naribana korica 1 limuna ili naranče
Kako napraviti tatarski biftek, pogledajte u videu:
Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s jednom žlicom brašna, žlicom šećera i malo mlijeka (neka bude mlako). Ostavite smjesu nekih 10 do 15 minuta da odstoji.
Uzmite žumanjke i umutite ih s bijelim i vanilin šećerom, pa im dodajte koricu, rum, mlijeko i ulje. U veću zdjelu stavite brašno, sol, kvasac i razmućena jaja sa šećerom. Umijesite glatko tijesto, a zatim ga prekrijte krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu barem sat vremena, da se 'digne'.
Kada je gotovo, razvaljajte ga na debljinu 1 centimetra. Izrežite krugove, ponovno prekrijte krpom i ostavite da se digne još nekih 15 do 20 minuta.
Zagrijte ulje u malo dubljoj tavi ili loncu, stavite nekoliko krafni unutra i pržite na laganoj vatri 2 do 3 minuta. Pripazite da ne izgore.
Napunite ih marmeladom, čokoladom ili kremom od vanilije i posipajte šećerom u prahu.