tradicija

Danas je na meniju sarma - mi je uvijek pripremamo po receptu kultnog zagrebačkog restorana Stari fijaker

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Danas je na meniju sarma - mi je uvijek pripremamo po receptu kultnog zagrebačkog restorana Stari fijaker
01.01.2022.
u 07:57
Stalni gosti znaju da u Starom fijakeru sarmu treba naručiti na vrijeme želite li na prvi dan nove godine uživati u njoj, ali mi smo se radije odlučili posuditi od njih recepti i sami se okušati u pripremi. Rezultat - čisto savršenstvo!
Pogledaj originalni članak

Ako ne volite prekiselo zelje u sarmi možete ga malo duže ispirati vodom, a prije nego ih počnete zamotavati s listova nožem odstranite deblje dijelove lista. Zima neće još dugo potrajati pa iskoristite ovo vrijeme i uživajte u svima omiljenom tradicionalnom domaćem jelu.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Sarma (Stari fijaker)

Sastojci:

1 glavica kiselog zelja

70 dkg mljevene svinjetine

30 dkg mljevene junetine

10 dkg riže

1 žličica soli

papar

5 dkg špeka

1/2 glavice luka

1 režanj češnjaka

komad špeka ili svinjska rebrica, za kuhanje

Za zapršku:

1/2 dl ulja

1 žlica brašna

1/2 žlice crvene paprike

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Priprema:

Pomiješajte dvije vrste mljevenog mesa, ubacite rižu, sol, papar, špek narezan na sitne kockice i na sitno nakosan luk i češnjak te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo. Deblje dijelove listova zelja stanjite nožem te ih punite kuglicama mesa i oblikujte sarme. U lonac na dno stavite rezano zelje, potom sloj sarme, potom ponovo zelje, pa sarmu i tako dok ne potrošite sav materijal. Ubacite nešto "suhog", špek ili rebrica, prekrijte vodom i stavite kuhati. Kad zakipi, "utišajte" na laganu vatru i krčkajte sat i pol. Pred kraj napravite zapršku - na ulju prepržite brašno i crvenu papriku te ubacite u sarmu da se zgusne.
 

Slatki blagdani

Zavirili smo u kuharicu Sanje Vejnović: Torta od maka sočna je i taman toliko čokoladna da ćete je obožavati

Poznata glumica iskoristila je vrijeme koje joj je ‘darovala’ pandemija koronavirusa da se konačno prihvati jednoga drugog kreativnog posla – pisanja i objave svoje prve kuharice – na što je već godina nagovaraju svi koji su imali prilike kušati njene slane i slatke specijalitete. Kuharica jednostavnog naziva "Iz moje kuhinje" svjetlo dana ugledala je nedavno, a mi već neko vrijeme isprobavamo Sanjine recepte.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

2X
2Xgeneral
10:45 01.01.2022.

malo sam dvojan čim stručnjaci stavljaju sol u sarmu koja je omotana kiselim zeljem koje je u zasičenoj otopini soli!!!!! drugo: za dobru sarmu sitno narezani crveni luk se zdinsta ( do karmeleziranja ) i doda smjesi. treće: stavi se jedno cijelo jaje u smjesu! četvrto: kad se smjesa dobro promješa onda se stavi pola štamprleka mlake vode ( malo toplije ) koja smjesi daje prhlost i rahlost te kad se skuha sarma nije zbijena i tvrda. četvrto: sarmu sam jučer kuhao ( krčkao ) šest sati i onda napravio lagani zapržak ( može proći vaš ). prvo i osnovno za sarmu su vrhunski sastojci, od mesa, špeka koj ise nasjeckan dodaje, pogotovo riže, te suhih rebara i ja stavim par vrhunskih kobasica. osobno nebih nikada rekao da se sarma SOLI!!!!

MO
modovisisajteMaraschino
08:54 01.01.2022.

Malo suhih rebrica, bolja aroma od špeka.