Ako ne volite prekiselo zelje u sarmi možete ga malo duže ispirati vodom, a prije nego ih počnete zamotavati s listova nožem odstranite deblje dijelove lista. Zima neće još dugo potrajati pa iskoristite ovo vrijeme i uživajte u svima omiljenom tradicionalnom domaćem jelu.
Sarma (Stari fijaker)
Sastojci:
1 glavica kiselog zelja
70 dkg mljevene svinjetine
30 dkg mljevene junetine
10 dkg riže
1 žličica soli
papar
5 dkg špeka
1/2 glavice luka
1 režanj češnjaka
komad špeka ili svinjska rebrica, za kuhanje
Za zapršku:
1/2 dl ulja
1 žlica brašna
1/2 žlice crvene paprike
Priprema:
Pomiješajte dvije vrste mljevenog mesa, ubacite rižu, sol, papar, špek narezan na sitne kockice i na sitno nakosan luk i češnjak te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo. Deblje dijelove listova zelja stanjite nožem te ih punite kuglicama mesa i oblikujte sarme. U lonac na dno stavite rezano zelje, potom sloj sarme, potom ponovo zelje, pa sarmu i tako dok ne potrošite sav materijal. Ubacite nešto "suhog", špek ili rebrica, prekrijte vodom i stavite kuhati. Kad zakipi, "utišajte" na laganu vatru i krčkajte sat i pol. Pred kraj napravite zapršku - na ulju prepržite brašno i crvenu papriku te ubacite u sarmu da se zgusne.
malo sam dvojan čim stručnjaci stavljaju sol u sarmu koja je omotana kiselim zeljem koje je u zasičenoj otopini soli!!!!! drugo: za dobru sarmu sitno narezani crveni luk se zdinsta ( do karmeleziranja ) i doda smjesi. treće: stavi se jedno cijelo jaje u smjesu! četvrto: kad se smjesa dobro promješa onda se stavi pola štamprleka mlake vode ( malo toplije ) koja smjesi daje prhlost i rahlost te kad se skuha sarma nije zbijena i tvrda. četvrto: sarmu sam jučer kuhao ( krčkao ) šest sati i onda napravio lagani zapržak ( može proći vaš ). prvo i osnovno za sarmu su vrhunski sastojci, od mesa, špeka koj ise nasjeckan dodaje, pogotovo riže, te suhih rebara i ja stavim par vrhunskih kobasica. osobno nebih nikada rekao da se sarma SOLI!!!!