korisni savjeti

Danas je svjetski dan srca, a mi vam donosimo savjeti kako svoje održati zdravim tijekom starenja

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uravnotežena prehrana
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
krvni tlak
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
29.09.2024.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Ovo su savjeti koji vam mogu pomoći da srce održite zdravim kako starite, piše News18.

Redovita tjelesna aktivnost: Kako starite, očuvanje zdravlja srca zahtijeva redovito tjelovježbu. Da biste osigurali da su vam srce i mišići u kondiciji, kombinirajte aerobne vježbe poput brzog hodanja s vježbama snage.

Uravnotežena prehrana: Prehrana za zdravlje srca trebala bi biti bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Ograničite unos natrija i šećera da biste mogli kontrolirati krvni talk i težinu.

Održavanje zdrave težine: Postizanje, a na kraju i održavanje, zdrave težine može značajno smanjiti opterećenje srca. Posavjetujte se s liječnikom za postavljanje realnih ciljeva težine.

Kontrola krvnog tlaka i kolesterola: Redoviti pregledi su neophodni za kontrolu krvnog tlaka i kolesterola. Lijekovi mogu biti potrebni za učinkovito upravljanje tim čimbenicima rizika.

Upravljanje stresom: Kronični stres može ostaviti trag na vašem srcu. Istražite tehnike za smanjenje stresa poput meditacije ili joge ili jednostavno nađite hobi u kojem ćete uživati.

Bitan je i društveni život: Zdrav društveni život može koristiti vašem srcu. Stope srčanih bolesti niže su kod ljudi koji su povezani sa svojim prijateljima. 

Kvalitetan san: Trebate imati 7 do 8 sati kvalitetnog sna svake noći. Loš san može doprinijeti srčanim problemima.

Redoviti pregledi: Nemojte preskakati godišnje preglede. Liječnik može procijeniti vaše cjelokupno zdravlje, uključujući i zdravlje srca, i dati vam smjernice za poboljšanje.

Odupiranje ovisnostima: Pretjerana konzumacija alkohola i pušenje štetni su za zdravlje srca. Alkohol ograničite na umjerene količine, a ako pušite, potražite pomoć za prestanak. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.