Skriveni dragulj

Đaci s kuhačom - posebna lekcija je kako prepoznati svježu ribu

Foto: Renata Rašović
Trogir (1)
Foto: Renata Rašović
Trogir (1)
Foto: Renata Rašović
Trogir (1)
05.08.2013.
u 15:00
Svatko tko želi putovati kao Anthony Bourdain, glasoviti gastronomad, u Trogiru treba potražiti Ivanu Orešić.
Pogledaj originalni članak

Svatko tko želi putovati kao Anthony Bourdain, glasoviti gastronomad, u Trogiru treba potražiti Ivanu Orešić. Ta 35-godišnja Zagrepčanka koju je prije desetljeća ovamo donijela ljubav, turistima nudi tečajeve kuhanja učeći ih tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji u svome domu u starom dijelu grada ili u autentičnoj kamenoj kući s ljetnom kuhinjom i privatnom plažom na južnoj strani otoka Čiova.

– Naši tečajevi počinju svakog dana u 8.30 sati u jednom od najstarijih gradskih kafića u središtu, gdje uz kavu i kolače dogovaramo jelovnik. Potom odlazimo na tržnicu i u ribarnicu te svoje polaznike učim kako pronaći kvalitetnu ribu, osjetiti je po mirisu – kaže Ivana, povjesničarka i novinarka, gostujuća profesorica kuharstva na privatnoj školi u Splitu i autorica “Putopisne kuharice globalne proždrljivice” koja je s dugogodišnjim partnerom Tonijem Košćinom osnovala i udrugu “Gozba” za promociju kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje. Na njezine tečajeve, koje održava na hrvatskom i na engleskom jeziku, najviše dolaze turisti iz Poljske, Australije i Njemačke, iskreni ljubitelji putovanja i dobre kuhinje, u kombinaciji. I sve to u samo jednom danu, koliko traju njezini tečajevi, ali nezaboravnom sudeći prema reakcijama turista gastronoma, koji mahom pozdravljaju ovakvu još jedinstvenu ponudu na hrvatskoj obali.

– Učim ih koliko je naša kuhinja jedinstvena jer je jednostavna. Trudim se približiti im okuse i boje Dalmacije, ponuditi im domaće recepte koje će pamtiti cijelog života. Na jelovniku su najčešće škampi na buzaru za predjelo, riblja juha, crni rižoto, kozice na ražnjiću, blitva, krema od bresaka za desert. Fritule i kroštule obavezno. Moji učenici, inače navikli na riblje filete, oduševljeni su kad shvate da se riba na gradele može i treba staviti cijela – priča Ivana, dodajući kako joj je turist iz Poljske neki dan rekao da tek sada shvaća koliko je sit smrznute ribe koju mu serviraju kod kuće. – Andrea i Troy, mladi par iz Australije, koji su medeni mjesec provodili putujući svijetom, rekli su mi da je ovih nekoliko dana u Hrvatskoj, zahvaljujući zajedničkom kuhanju, za njih bio vrhunac putovanja. To mi je najveće priznanje – kaže Ivana, koja će zbog svojih sitih i zadovoljnih gostiju nastaviti i na vlastito zadovoljstvo promicati vrijednosti zdrave dalmatinske kuhinje, kao i kulturu i povijest prehrane i pritom raditi na očuvanju autohtonih hrvatskih recepata.

>>Namjernika će u bijelim dvorima don Stipe sam pogostiti

>>Tu je bogatašica prosila, a patrolirao je vozač Ala Caponea

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.