zbog mogućih zaraza

Stručnjaci za sigurnost hrane otkrili: Ove namirnice izbjegavamo uzeti u trgovinama

Shutterstock
06.01.2025.
u 14:39

Inspektori sigurnosti hrane često su prva linija obrane kada je u pitanju prepoznavanje izbijanja salmonele i E.coli

Voditelji sigurnosti hrane, poznati i kao inspektori hrane, tihi su heroji restorana i trgovina prehrambenih proizvoda. Oni svojim potezima spašavaju potencijalne goste i kupce od katastrofalnih kupnji hrane. U SAD-u inspektori hrane pomažu lokacijama da slijede stroge smjernice koje je Uprava za hranu i lijekove postavila da bi osigurala da hrana zadovoljava standarde kvalitete.

Inspektori sigurnosti hrane često su prva linija obrane kada je u pitanju prepoznavanje izbijanja salmonele i E.coli, a prolaze intenzivnu obuku da bi najbolje identificirali problematična područja, piše Mirror. Stoga su inspektori hrane jedan od glavnih izvora pomoći pri prepoznavanju kojih se prehrambenih proizvoda treba kloniti prilikom sljedeće posjete trgovini, a evo koje namirnice oni izbjegavaju uzeti.

Nepasterizirano (sirovo) mlijeko: Nepasterizirano mlijeko je piće kojem se inspektori hrane ne približavaju jer mlijeko nije prošlo kroz proces zagrijavanja koji ubija patogene, produljuje rok trajanja i čini piće sigurnijim za konzumaciju. Kao rezultat toga, ovo mlijeko, koje se naziva i sirovo mlijeko, dom je obilju štetnih klica poput salmonele, E. coli, listerije, brucele i drugih, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

VEZANI ČLANCI:

"Iako je u nekim državama moguće kupiti sirovo, nepasterizirano mlijeko, ljudima preporučujem da ga ne konzumiraju", rekla je za profesorica Kali Kniel, mikrobiologinja sa Sveučilišta u Delawareu. Dodala je i da je teško reći kada je proizvod je kontaminiran patogenim mikrobom jer hrana neće mirisati niti izgledati drugačije, stoga 'test mirisa' pada u vodu. 

Dr. Bryan Quoc Le, prehrambeni kemičar i konzultant sa sjedištem u Washingtonu, objasnio je da postoji puno ljudi koji hvale sirovo mlijeko kao ono što ima sve zdravstvene prednosti. "Ali jednostavno nije vrijedno rizika jer postoji mnogo patogenih organizama koji su još uvijek živi u tom mlijeku, pogotovo ako ono dolazi ravno iz pogona za preradu", rekao je.

Sirove klice: Iako stručnjaci ne savjetuju da se u potpunosti klonite klica, upozoravaju da je ključno oprati sve proizvode prije konzumacije jer mogu sadržavati štetne bakterije poput E. coli i salmonele. Klice se sastoje od stvari poput rotkvice, lucerne i djeteline."Da bi klice proklijale, sjeme se ne može adekvatno dezinficirati da se unište sve moguće prisutne bakterije, poput salmonele, na primjer", rekao je Kniel.

GALERIJA: Previše proteina štetno je za zdravlje: Ovo je šest znakova da pod hitno morate smanjiti unos

1/7

Ipak, dodao je da postoje uzgajivači klica koji rade sjajan posao i posvećuju veliku pozornost čišćenju i sanitaciji. Le je malo skeptičniji. "Čini se da ima više problema s klicama izazvanih hranom i mislim da je to zbog želje da se ne koriste kemikalije zbog vrste potrošača koji ih vole kupovati. Vjerojatnost zaraze nije tako velika, više je riječ o umjerenom riziku, ali ja bih ih osobno izbjegavao", rekao je

Prethodno narezani proizvodi: Kniel je oštro protiv rezanih dinja te je objasnio da su one najosjetljivije na kontaminaciju iz više razloga: rastu na uzgojenim biljkama i u njima ostaje zarobljena zaražena voda, a mogu doći i u kontakt sa životinjskim izmetom. Kora dinje također je podložna rastu bakterija, jer se patogeni mogu zalijepiti za nju i moguće prodrijeti kroz koru."Ako ćete jesti unaprijed narezano sirovo voće i povrće, suočavate se s istom razinom mikrobiološkog rizika kao i kod klica," dodao je Lee.

"To je zato što ne znam što je osoba za pultom radila dok je rezala proizvode i koje postupke primjenjuje. Pakirana hrana, prema zakonu, mora proći strogi postupak, ali hrana koja je proizvedena na licu mjesta ne mora nužno", objasnio je. Oba su stručnjaka savjetovala da bi temeljito čisto i pravilno skladištenje pomoglo u izbjegavanju smrtonosnih bakterija. Također su rekli da je i kuhanje proizvoda također opcija.

Samoposlužni topli stolovi: Priprema hrane ključna je kada se gleda vruća hrana koja se poslužuje u delikatesnim trgovinama i trgovinama mješovitom robom, pri čemu je najvažnije pravilo da sva hrana mora biti održavana na temperaturi od 57 stupnjeva Celzija ili višoj, ili ispod 5 stupnjeva Celzija ako se drži hladna. "Ako je sustav grijanja upitan, izbjegavao bih topli bife. Ali ako se hrana održava iznad odgovarajuće temperature, sigurno ju je konzumirati jer ne može biti kontaminirana", rekao je Lee.

Ove biste namirnice uvijek trebali držati u hladnjaku!

Kniel je dodao da gleda je li zaštitni štitnik za kihanje na mjestu i čist te jesu li hvataljke čiste i dostupne. "Želim vidjeti da moji kolege potrošači pažljivo rukuju kliještima", objasnio je. Također je istaknuo važnost vođenja računa o prometu i kada će se hrana dopuniti, često oko ručka ili večere. Hrana tijekom "slobodnog vremena" možda nije najbolja jer je "možda dulje stajala tamo pa biste trebali biti oprezniji pri odabiru."

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
10:16 07.01.2025.

Treva biti na oprezu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije