'If you can make it there...'

Dobar posao u New Yorku: Marko Fakin svojim vinima otvara mjesto na vinskoj karti svijeta

Foto: Koraljka Baričević
Dobar posao u New Yorku: Marko Fakin svojim vinima otvara mjesto na vinskoj karti svijeta
28.02.2023.
u 15:52
Nedavno nam je u jednom podužem razgovoru Marko Fakin rekao da će od terana napraviti veliko svjetsko vino naglasivši pritom da možeš napraviti najbolje vino na svijetu, ali ako nemaš brend nećeš ga moći naplatiti i prodati u svijetu. Put u New York jedan je od koraka u jačanju Istre kako prepoznatljive vinske regije iza koje, među ostalima, stoje vrhunska vina obiteljske vinarije Fakin.
Pogledaj originalni članak

Za hrvatske vinare ulazak na američko tržište predstavlja važan iskorak u njihovom poslovanju i jačanju globalne prepoznatljivosti vina. To zna i Marko Fakin, mladi istarski vinar iz jedne od vodećih i višestruko nagrađivanih vinarija iz sela Bataji podno Motovuna, koji je napravio korak dalje predstavivši američkom tržištu neke od svojih najcijenjenijih vinskih etiketa na nekoliko organiziranih degustacija i vinskih predstavljanja u New Yorku.

Foto: Koraljka Baričević

Tako su, među ostalima, članovi Istria Sports Club-a u New Yorku uživali u degustaciji probranih Fakin vina pritom naučivši više o proizvodnji i obiteljskoj tradiciji vinarstva kroz kratku prezentaciju i druženje. Voditeljica Istria Sports Cluba, Susan Karlic zahvalila se Marku Fakinu i njegovoj obitelji: – Članovi Istarskog kluba i gosti iznimno su počašćeni i zahvalni što se obitelj Fakin pridružila našoj zajednici kroz prezentiranje i degustaciju svojih vina te što su donijeli ljubav prema Istri u New York. Svima je bilo drago upoznati ovu obitelj koja svojim umijećem te velikom strašću i predanošću proizvodi vrhunska autohtona vina.

Foto: Koraljka Baričević

U sklopu posebnog događaja Food and Wine Stories of Croatia 21. veljače 2023. godine, u restoranu Villa Berulia, Marko Fakin predstavio je svoju Malvaziju Istarsku i Teran, stručnjacima, novinarima te sommelierima, a svi zainteresirani vinoljupci imali su priliku i upoznati obitelj Fakin te degustirati istarska vina uz večeru od četiri slijeda pomno izabranih jela koja se savršeno sljubljuju s odabranim vinima. Večeri je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u New Yorku, gospodin Nikica Kopačević izrazivši ponos zbog dolaska hrvatskih vinara na američko tržište.

Svojim dolaskom obitelji Fakin podršku je pružila i gospođa Leila Krešić-Jurić, direktorica za Sjevernu Ameriku Hrvatske turističke zajednice. Krešić_jurić je naglasila da se radi o prvoj prezentaciji pod nazivom Food and Wines of Croatia organiziranoj u suradnji s tvrtkom Croatian Premium Wine Imports, a s ciljem predstavljanja Hrvatske kao destinacije s autentičnom hranom i autohtonim vinskim sortama:

Odaziv novinara i edukatora o vinskim destinacijama je bio izvrstan, više od 20 predstavnika struke i medija iz New Yorka je uživalo u Fakin vinima.

U konobi Vinoteka 46, u Huntingtonu New York, uz odabrane gastro specijalitete, Marko je prezentirao svoju svježu malvaziju, svježi teran, odležani teran 'Il Primo' te muškat žuti. Njihov domaćin i vlasnik Vinoteke 46, Danijel Pedišić, tom je prilikom naglasio važnost susreta s hrvatskim vinarima: – Hrvatska vina sve više su prihvaćena u SAD-u, a oduvijek posebno od hrvatsko-američkih zajednica. Vjerujem da će prodaja hrvatskih vina rasti iz godine u godinu u SAD-u te da ćemo imati još puno ovakvih događaja s hrvatskim vinarima.

Foto: Koraljka Baričević

Marko Fakin i Petra Peša gostovali su i na Hrvatskom radiju New York, gdje su imali priliku predstaviti svoju vinariju, vrhunska vina i autohtone sorte koje uzgajaju te podijeliti povijest, priču i tradiciju obitelji Fakin. – Sretni smo što smo imali priliku prezentirati svoja vina u New Yorku, predstavnicima medija, sommelierima, našim Hrvatima u SAD-u i svim ljubiteljima vina koji su nas svojim dolaskom podržali te s nama uživali u druženju, finom zalogaju i dobroj kapljici. Zahvaljujemo na gostoprimstvu Istrian Sports Clubu, restoranu Villa Berulia i konobi Vinoteka 46 na organizaciji predivnih večeri i duženja. Posebno i veliko hvala tvrtki Croatian Premium Wine Imports na čelu s gospođom Mirenom Bagur na iznimnoj pomoći i suradnji tijekom ovog našeg putovanja. Hvala na uvijek prisutnoj podršci i TZ Istra i Vinistri – naglasio je Marko Fakin nakon svih događaja svog vrlo uspješnog posjeta New Yorku.

Hrvatska vina na američkom tržištu

Da bi se mogla stvoriti kategorija hrvatskih vina u trgovinama i restoranima, mi kao uvoznici, vinari i sve vinske i turističke institucije, kao HTZ u New Yorku, TZ Istre i Vinistra, sa kojima surađujemo, trebamo strateški obrazovati tržište o hrvatskim autohtonim sortama. Za to su neophodna ne samo vrhunska vina kao što su različite ekspresije malvazije i terana Vinarije Fakin, nego znanje, volja i uporan rad kako ih predstaviti, a tu Marko i Bety Fakin briljiraju svojom profesionalnošću i pristupačnosti, izjavila je Mirena Bagur, suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., tvrtke koja uvozi, educira i distribuira hrvatska autohtona vina u SAD.

Kultura proizvodnje vrhunskih Fakin vina rezultat je specifičnog motovunskog tla, pogodne klime s puno sunca i puno vjetra uz veliko poznavanje vlastitog grožđa, ali i iskustva, predanosti te dugogodišnje obiteljske tradicije koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu pomno njegovanih sorti. Kao vinarija iz Hrvatske koja je šest godina za redom dobila zlatnu medalju na Decanteru, najvećem i najznačajnijem svjetskom natjecanju u vinima, osim što predstavlja nezaobilazno mjesto za potpuni eno-gastro užitak, vinarija Fakin sigurno i odlučno gradi svoj put prema vrhu na domaćoj i međunarodnoj vinskoj sceni.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.