RIŽOT S BLITVOM
Sastojci:
- 500 g mlade blitve
- 100 g riže
- 2-3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- vezica peršina
- sol, papar
- parmezan
Priprema: Kratko prokuhati blitvu i procijediti, a vodu od kuhanja sačuvati. Na maslinovom ulju lagano propirjati nasjeckan bijeli luk, dodati rižu i okrenuti na ulju nekoliko puta. Dodati usitnjenu blitvi i podlijevati uz miješanje vodom u kojoj je blitva prokuhana. Na kraju, kada je riža gotova, dodati nasjeckan peršin i začine po želju. Služiti uz dodatak ribanog sira.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:
JUHA OD LJUTIKE
Sastojci:
- 200 g ljutike
- 100 g luka
- 1 češanj češnjaka
- 7 dl povrtnog temeljca
- 1 dl bijelog vina, malo prošeka
- sol, papar
- majčina dušica, peršin
- krutoni (zapečeni kruh premazan maslinovim uljem)
- ribani tvrdi sir (Paški ili Brački)
Priprema: Na maslinovom ulju pirjati nasjeckanu ljutiku i luk do pojave zlatne boje, dodati usitnjen bijeli luk i peršin, sve sjediniti i podliti vinom i prošekom (može i žličica smeđeg šećera umjesto prošeka). Kada alkohol ispari, dodati povrtni temeljac i sve kuhati. U isto se vrijeme kruh, namazan maslinovim uljem na koji smo posložili sir, peče u pećnici. Zapečeni kruh staviti u posudu i politi vrućom juhom.
PALENTA SA SLANOM RIBOM
Sastojci:
- 150 g palente
- 400 ml vode
- 1 žlica ulja
- 1 žlica kapara
- sol
- 3-4 slana inćuna
- 3 žlice maslinova ulja
Priprema: Palentu kuhati u vodi s uljem. Kada je gotova, dodati nadjev od nasjeckanih inćuna poprženim na maslinovom ulju. Sve dobro sjediniti i na kraju smjesi dodati kapare. Ako nemate kapare, na gotovu puru s inćunima možete dodati svježi sir.
LEUMINOZE NA GURMANSKI
Sastojci:
- 300 g mješavine mahunarki
- 1 l vode
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- 2 batata
- mješavina dalmatinskih začina
- lovorov list
- 1 dl maslinova ulja
- 100 g ljutike
Priprema: Mahunarke namočiti preko noći. Kuhati s mrkvom i peršinom u otvorenoj posudi, uz dodatak lovorovog lista. Kada su na pola kuhane, dodati batat isjeckan na kocke. Zapržiti s ljutikom koja je zažućena na maslinovom ulju. Na kraju dodati mješavinu dalmatinskih začina.
MAK NA KONAC
Sastojci:
- 1 šalica brašna
- 1 šalica maka
- 2/3 šalice šećera
- kora naranče
- ½ šalice soka od naranče
- ½ šalice mlijeka
- 1 šalica maslinova ulja
- 1 jaje - prašak za pecivo
- mljeveni bademi (za nadjev)
Priprema: Od navedenih sastojaka napraviti smjesu za biskvit. Poviše pečenog biskvita dodati mljevene bademe ili marmeladu od gorke naranče.
Dostavljač hrane visio 25 metara iznad kanala kako bi dostavio hranu! Pogledajte impresivne prizore:
Jel može grah s buncekom?