Umjetni zaslađivači sigurni su i ne sadrže nikakve štetne supstancije koje bi mogle ugroziti naše zdravlje, priopćili su europski stručnjaci za kontrolu hrane. Iz EFSA-e (European Food Safety Authority) iznijeli su rezultate svojih istraživanja koja bi trebala biti gotova do 2020. godine, a koja je zatražila Europska komisija, piše BBC.
Aspartam, sastojak koji se na deklaraciji zaslađivača pojavljuje pod imenom E951, ne ugrožava ljudsko zdravlje u propisanim količinama koje se nalaze u umjetnim zaslađivačima, navodi EFSA. Preporuka je da se tijekom dana u organizam ne unosi više od 40 mg po kilogramu tjelesne težine.
Zaslađivači s aspartamom jedna su od najvećih teorija zavjere u kojima su se prenosile informacije da umjetni zaslađivači uzrokuju mnoge probleme u ponašanju kod djece pa sve do nastanka raka i oštećenja jetara. Sve te teorije sada padaju u vodu nakon što su činjenice utvrđene znanstvenim istraživanjem – izjavila je Catherine Collins iz St George's Hospital.
Istina je uvijek negdje između. Trgovačko proizvođački lobi je često navuče na jednu stranu. Jedno je sigurno; organizam čulom okusa siganlizira gušteraći da dolazi nešto slatko u želudac. Gušterača onda luči inzulin i on onda besposlen, zbunjeno u organizmu radi stvari koje mu nisu poznate iz evolucije. Višak inzulina u organizmu je uzrok tihe upale - temelja svih kroničnih bolesti.