Zamijesite ga sami

Domaći bijeli kruh s maslinovim uljem izgleda predivno, a recept je objašnjen tako da ne možete pogriješiti

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Domaći bijeli kruh s maslinovim uljem izgleda predivno, a recept je objašnjen tako da ne možete pogriješiti
26.01.2023.
u 08:12
Možda ste već imali nekoliko bezuspješnih pokušaja pripreme finog domaćeg kruha? Imajte na umu da svako brašno različito upija tekućinu, čak i kad je od istog proizvođača, zato kad mijesite kruh brašno uvijek dodajte postepeno da biste postigli željeni rezultat.
Pogledaj originalni članak

Naša omiljena majstorica za sve vrste tijesta, Marija Herjavić Jerkić, s ovim divnim kruhom oduševila nas je davno, a čim smo se i sami odvažili na pripremu iz prve nam je uspio!

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Bijeli kruh s maslinovim uljem

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • žlica soli
  • malo šećera
  • 350-400 ml tople vode
  • maslinovo ulje, oko 100 ml

Priprema:

Sve sastojke osim ulja dobro umijesite i pustite da se tijesto digne. Da se ubrza postupak, možete ga ubaciti u pećnicu na 50 stupnjeva, tako je potrebno maksimalno 10-15 minuta da se tijesto digne. Imajte na umu da svako brašno različito upija tekućinu, čak i od istog proizvođača; zato ga dodajte postepeno ili po potrebi još dodajte malo vode/brašna. Nakon prvog dizanja pomalo u tijesto ulijevajte i umijesite maslinovo ulje, pa još jednom kratko odložite da se tijesto digne. U pećnicu stavite posudu s poklopcem u kojoj će se peći kruh i pojačajte je na najvišu temperaturu. Kad se ugrije, premijesite tijesto i na pobrašnjenoj podlozi oblikujte kruh. Prebacite kruh u posudu (ne treba ni masni papir niti podmazivanje uljem), pošpricajte ga obilato s vodom, malo zarežite, poklopite i pecite tako 25 minuta. Zatim maknite poklopac i temperaturu smanjiti na 200 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta, ovisi o debljini kruha. Izvadite iz posude i stavite na rešetku kako se ne bi upario s donje strane.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TI
tini123
11:35 15.10.2023.

Žlica soli, ako se misli na jušnu žlicu, je definitivno previše i samim time kruh ne ispadne dobro. Kavena žlica je puno bolja opcija.