Trik je, naravno, u salu! Na njemu ne treba štedjeti – koliko se može stisnuti u tijesto, toliko ga stavite. Najbolji su u vrijeme svinjokolje, kad na raspolaganju imamo fino, domaće salo. Slavonske domaćice unaprijed pripreme salo za ovu tradicionalnu poslasticu koja se jede tijekom cijele zime.
Salenjaci
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna, plus dodatno po potrebi
- 1 svježi kvasac
- 700 ml mlijeka
- 2 žlice šećera
- 2 žličice soli
- 1 jaje
- 2 dl ulja
- 400 g samljevenog sala
Za nadjev:
- 3,5 dl domaćeg pekmeza (gospođa Šivak kuhala je od marelica, jabuka i dunja, mi smo koristili od šljiva)
- orasi
Za posip:
- šećer u prahu
Priprema:
Zagrijte mlijeko za kvasac (pazite da ne bude vruće), odvojite manju količinu pa u nju izmrvite kvasac i dodajte šećer. Izmiješajte da se kvasac rastopi. Dodajte 2 žlice brašna pa sve dobro izmiješajte. Ostavite da miruje prekriveno krpom dok se kvasac ne aktivira i naraste, oko desetak minuta. Sad zamijesite tijesto. U većoj posudi sjedinite brašno, sol i ulje pa dodajte smjesu s kvascem i jaja. Umijesite tijesto polako dodajući ostatak mlijeka.
Tijesto mijesite oko 5 minuta u zdjeli, zatim ga prebacite na pobrašnjenu površinu i još malo mijesite – morate dobiti podatno, mekano tijesto koje se ne lijepi za prste. Po potrebi dodajte još brašna. Od gotovog tijesta formirajte kuglu i premjestite ga u zdjelu. Sve prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da naraste. Dok čekate da se tijesto digne pripremite salo – sastružite ga i očistite od svih žilica i opni i ako je potrebno nasjeckajte na kockice.
Tijesto koje se lijepo diglo premjestite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Premažite ga salom, zatim preklopite tri puta pa malo valjkom 'lupkajte' po površini da se salo lijepo sjedini s tijestom. Preklopite još dvaput, još malo utisnite valjkom i ostavite da odmara pola sata prekriveno krpom. Tako preklopljeno tijesto ponovo razvaljajte, utisnite salo i ponavljajte isti postupak još dva puta (kao kad pravite lisnato tijesto). Na kraju ćete dobiti deblji komad tijesta – prekrijte ga krpom i pustite još pola sata da naraste. Kad je tijesto naraslo, opet ga prebacite na pobrašnjenbu površinu i razvaljajte na 1 cm debljine. Kad ste ga razvaljali, narežite ga na kvadratiće veličine 6 x 6 cm. U sredinu svakog kvadratića stavite žličicu pekmeza. Sada napravite salenjake tako da uzmete dva nasuprotna ruba i preklopite ih da se dodiruju na sredini. Premjestite ih na lim za pečenje koji ste obložili paprom za pečenje, preklopite krpom i pustite da se odmaraju još pola sata. Za to vrijeme uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Kad salenjaci još malo narastu ubacite ih u pećnicu i pecite 20 minuta. Gotove salenjake pustite da se malo prohlade, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Pogledajte kako se u Budrovcu rade salenjaci: