Razvlačenje kora za pite vještina je za koju većina smatra da ju je nemoguće savladati, prije svega jer ćete teško dobiti recept s precizno navedenim količinama – glavni sastojci su upornost i strpljenje! Zabavite se u kuhinji uz recept naše poznate i svima omiljene voditeljice.
Burek sa sirom
Sastojci za tijesto:
500 g brašna za burek
malo mlake vode
malo soli
malo ulja
1 žlica octa (mene je moja baka naučila da tako kore manje pucaju)
Za nadjev:
svježi sir
domaće vrhnje
sol
Priprema:
Sastojke za tijesto dobro umijesite, natopite uljem i ostavite da se tijesto odmori (ovo je jako važan korak: neka stoji barem pola sata, i to prekriveno plastičnom folijom da se ne napravi korica jer onda ništa od razvlačenja). Stol prekrijte dobrim stolnjakom, malo ga pobrašnite i počnite se igrati s tijestom. Od sredine prema van malo-pomalo razvlačite kore. Ako i nastane koja rupica,
ništa strašno. Ovdje igra metoda pokušaja, pogrešaka i strpljenja. I ja sam barem 10 puta bacila dok nisam napravila savršeno tanke kore. Jednom kad savladate, trebat će vam pet minuta za cijeli stol. Kad ste gotovi s tijestom, pomiješajte sir, vrhnje i sol za nadjev pa ga rasporedite po korama. Uz pomoć stolnjaka motate duge zmijice koje onda rolate u krug i slažete jednu pored druge
u pleh. Kad je pleh pun, sve ide na pečenje, temperatura ovisi o tome kakva vam je pećnica. Kod mene se peče 30-ak minuta na 200 stupnjeva.