Ako se bacate na izradu ovih muffina, predlažemo vam da probate i Gardenov Croatian Imperial stout koji u sebi ima i smokava i rogača i baš bi fino sjeo i u ovo čokoladno savršenstvo, savjetuju na blogu Vilicom kroz Hrvatsku.
Sočni čokoladni muffini s tamnim pivom
Za muffine:
3,33 dl stouta
1,2 dl mlijeka
1,2 dl ulja
9 g instant-espresso kave otopljene u dvije žličice vode
2 dl kiselog vrhnja
100 g kakaa
3 jaja
400 g šećera
2 paketića praška za pecivo
320 g brašna
1 žlice ekstrakta vanilije
Za ganache:
200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
pereci za ukras
Priprema:
Pivo, mlijeko, ulje i otopljenu instant-kavu pomiješajte pjenjačom. Dodajte jedno po jedno jaje i umutite dok se sve ne poveže. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, kakao, šećer, prašak za pecivo i brašno. Pomalo dodajte suhe sastojke u smjesu s pivom i povežite u glatku smjesu koja mora biti malo rjeđa. Ova količina smjese dovoljna je za 36 muffina. Pripremite kalup za muffine, obložite ga papirićima ili nauljite te punite kalup do 2/3 visine. Pecite muffine u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva dvadesetak minuta. Provjerite štapićem za ražnjiće jedan muffin je li pečen.
Pripremite ganache za preljev. U 200 ml slatkog vrhnja otopite 200 g čokolade na laganoj vatri. U još toplu tekuću smjesu umočite muffin i posipajte mrvljenim perecima koji će ovom slasnom čokoladnom savršenstvu dati završni dodir, onaj hrskavi i slani, a bome i estetski.