Ako ste od onih osoba koje kečap pospremaju u hladnjak, stručnjaci za hranu otkrili su da samo nepotrebno zauzimate mjesto. Istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da samo jedna od pet osoba na pakiranjima provjerava gdje bi trebala pohraniti svoje namirnice, piše Daily Mail.
Pogledajte hit recepte Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:
Na listi umaka nalazio se i kečap, jedan od najpoznatijih umaka, a stručnjaci su otkrili kako se on može pohraniti u ormarićima čak i nakon što se otvori. Njegovi prirodni kiseli sastojci, rajčica i ocat, pomažu u očuvanju okusa na sobnoj temperaturi. Ipak, nakon što se otvori, kečap bi se trebao pojesti u osam tjedana.
Istraživanje je pokazalo da su ljudi često zbunjeni kada je riječ o pohranjivanju namirnica, a često nepotrebno spremaju umake i začine u hladnjak jer vole kada su hladnog okusa. Ipak, postoji nekoliko namirnica koje bi se uvijek trebale spremati u hladnjak zbog njihovih sastojaka.
Majoneza je umak koji uvijek mora biti spremljen u hladnjak jer se sastoji od jaja i octa, što bi na sobnoj temperaturi potaknulo razvoj i razmnožavanje bakterija. Pesto bi se također trebao spremati u hladnjak nakon što se otvori jer zbog biljnih začina može doći do stvaranja plijesni. U hladnjaku bi se trebao pohranjivati i tartar jer u sebi sadrži jaja i veliku količinu vode.
Stručnjaci su otkrili i pomalo iznenađujuće informacije o namirnicama koje se ne moraju držati u hladnjaku, kao ni kečap. Jedna od tih namirnica su kiseli krastavci jer u sebi sadrže ocat koji ih štiti od kvarenja i bakterija. Također umak od soje, zbog velike količine soli koje sadrži u sebi. Svi umaci koji u sebi sadržavaju čili ili ljute papričice mogu se pohraniti na sobnoj temperaturi zbog octa koji sadrže. Maslinovo ulje također ne mora biti u hladnjaku, već na sobnoj temperaturi, ali daleko od sunca.
Upoznajte gospodina koji već 47 godina peče kestene na Cvjetnom trgu:
Čuj ovo, maslinovo ulje u frižideru... Tko drži maslinovo ulje u frižideru, treba mu oduzeti državljanstvo i šutirati ga nogom u guzicu do najbliže granice.