Što i kako jedemo zaista je važno.
Stručnjaci upozoravaju da posebno odabranom prehranom možemo puno učiniti za svoje zdravlje. Samo dvije i pol porcije voća i povrća na dan smanjit će rizik od moždanog udara za čak trećinu, pokazalo je novo istraživanje.
Sa svakih 200 grama voća koje konzumirate smanjujete rizik od moždanog udara za 32 %, a sa svakih 200 grama povrća za 11 %, navodi se u studiji. Zaključak je to analize istraživanja utjecaja prehrane na rizik od oboljevanje od moždanog udara u posljedjih 19 godina.
Foto: Thinkstock
Ispitivanja su pokazala da prehrana bogata voćem i povrćem poboljšava mikrovaskuluranu funkciju i smanjuje krvi tlak koji je glavni uzrok moždanog udara. Ovaj način ptehrane odličan je i za smanjenje indeksa tjelesne mase, opsega struka, nižavanja razine kolesterola i raznih upala.
>>Čudesnu biljku rabarbaru cijenili su i u carskoj Kini i starome Rimu