Toplina sunca sačuvana u tegli

Džem od žutih šljiva, domaćih limuna i samonikle metvice

Čedo Kovačević
marmelada
marmelada
marmelada
marmelada
marmelada
marmelada
marmelada
marmelada
marmelada
marmelada
08.08.2014.
u 23:10
Čedo Kovačević, alias “On je Kovač”, jedan je od rijetkih samozatajnih blogera s kreditom, pedigreom i zavidnim stažem
Pogledaj originalni članak

    Njegovo je kuharsko, hedonističko i životno iskustvo neprocjenjivo, a među onima je kojima je gastronomija ne samo poziv nego i zabava, način života. Crtice o jednostavnosti pripreme hrane od onoga što mu je nadohvat ruke nesebično dijeli na blogu i društvenim mrežama, baš kao i detalje o uređenju svog, kako voli reći, “hedo-hrama”.

Svoj je život podijelio s nama, điradu po svitu... od Njemačke, Amerike, Nizozemske... do mjesta kamo svi putovi vode – Dalmacije.Bez puno filozofije- Nima vam tu puno životnega filozofiranja - priča Čedo.

- Ditinjstvo i mladenaštvo san proša u Splitu, a ka momak san počeja lavurat u otelu Palace u Kaštelima. Samo visoko ugostitejstvo i učenje u vrhunskim njemačkim restoranima bili su Čedin interes u godinama dok se profesionalno gradio kao chef. No, vrag mu, kaže, nije dao mira pa se otputio navigavat na kruzere. Ne zadugo jer, vratio se Čedo u Kaštela i u Palace.

- U to vrime me je jedna olandeška plavuša koja je bila u Kaštelima na feriju tako satrala da san se iste godine, nakon misec i po dan korteđavanja, s njon oženija, evo smo taman u 44. godinu braka - kaže gurman od formata. U Nizozemskoj je taj naš chef od formata radio u restoranu s Michelinovim zvjezdicama, kuhao s najboljima, učio od njih, ali i prenosio im svoja znanja domaće dalmatinske kuhinje. No, slađe je bilo sa svojim kompanjonom otvoriti kultnu konobu. Ćevapi i grill nisu imali mjesta na njihovoj trpezi, i jedini su u Nizozemskoj nudili domaće dalmatinske specijalitete, od tinguleta, pašticade, brujeta, paradižota...

Godine su prošle, djeca su odrasla, sin je geofizičar, kći nutricionistica koja je diplomirala na standardizaciji manuskripta recepata “Dalmacija naša inspiracija” očeve dragocjene zbirke recepata, koja još uvijek nije ugledala svjetlo dana.

- Prođu godine, mirovina je tu, a mi sad u Kaštelima guštamo u seoskome životu. Fino pletemo hedonizam, jednostavnost, ekološki pristup životu, uzgajanje maslina, branje začinskoga bilja, pravjenje vina i maslinova uja, tako da nan nikad nije dosadno.

Kad unuci navale: “Dida, daj nan pokaži one tvoje medaje i fotke ...”, prisjeti se Čedo atletske karijere, skokova, maratona i pregršta odličja.A u dane kada sa suprugom, koju u svojim postovima oslovljava s “Ona”, ne može u duge šetnje, gušta u umirovljeničkim danima i korak po korak sam uređuje svoj hedo-hram.A kad se ni time ne bavi, putuje, od kćeri do sina, od unuka do unuka, od Dalmacije do Nizozemske i natrag.A gastronomija?

- E, sad je vrime da se doma kuva za prijateje i fameju... Život bez stresa je ono ča nas drži optimističnim u ovome za mnoge teškom životu - iskren je Čedo.
     
 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.