oprez

Eko-vrećice i zdjele za voće izvori bakterija salmonele i listerije

Foto: 'Jack Hollingsworth'
Eko-vrećice i zdjele za voće izvori bakterija salmonele i listerije
11.04.2012.
u 05:04
Da je čistoća uistinu pola zdravlja pokazuje i činjenica kako predmeti koje koristimo u kućanstvu ali ih ne peremo redovito postaju izvor bakterija
Pogledaj originalni članak

Čišćenje sudopera ili WC-školjke prioritet je u većini domova, no bakterije koje mogu biti opasne za organizam skrivaju se i na mnogim drugim mjestima i predmetima u kućanstvu na koje većina uopće ne obraća pozornost, pokazala je studija provedena na sveučilištu Arizona.

Među najopasnijim su ekološke vrećice koje čak 97 posto vlasnika nikada ne pere, a većina ih je nakon određenog vremena kontaminirana potencijalno štetnim bakterijama poput Escherichije coli te drugih opasnih patogena, prenosi Daily Mail.

- Do kontaminacije dolazi kada hrana, na primjer sok sirova mesa ili ribe, procuri na tkaninu ili plastiku - objašnjava autor studije profesor Charles Gerba te savjetuje da se koriste odvojene vrećice za proizvode koji mogu procuriti, njihovo redovito pranje na visokim temperaturama ako su od tkanine i zamjena vrećica najdulje nakon šest mjeseci. Ništa manje opasne su zdjele za voće i povrće. Naime i prije nego što se na njima pojave znakovi truleži postaju dom za različite bakterije koje mogu prouzročiti ozbiljne želučane tegobe i infekcije poput salmonele, listerije ili E. coli. Preporučuje se pranje zdjela minimalno jednom tjedno antibakterijskim sredstvima. Tjedno pranje savjetuje se i za prostirke u kupaonicama koje mogu sadržavati bakterije koje uzrokuju respiratorna oboljenja. Podmetače u kadama i prostirke nakon uporabe osušite i održavajte antibakterijskim sredstvima, savjetuje Gerba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.