Nakon Zagreba i Rijeke i Osječani su dobili priliku otkriti sve tajne uz koje kolači uvijek uspiju i to na cooking showu s Mirjanom Špoljar.
Trostrukoj prvakinji hrvatske u slastičarstvu u pomoć je priskočila glumica Areta Ćurković, a dvije ljubiteljice slatkih poslastica brzo su se složile da nema boljeg od domaćih slastica jer baš svaka ima svoju osobnost.
Mirjana je Areti pokazala kako napraviti košarice od prhkog tijesta koje se topi u ustima, i otkrila kako da košarice lako ispadnu iz kalupa.
- Prhko tijesto obavezno mora „odmoriti“ u hladnjaku, a ne smijete ga previše mijesiti jer će se raspasti. Najbolje će uspjeti uz margarin koji je nešto mekši nego onaj sobne temperature, a upravo će margarin pomoći i da košarice glatko kliznu iz kalupa, otkrila je slastičarka koje je tijekom karijere, koja traje već više do dva desetljeća, radila slastice za kraljeve, prinčeve te slavne glazbenike i glumce.
Isprobajte recept za karamel košarice kojima je subotu Osječanima zasladila brand ambasadorica Zvijezdinih margarina.
Tijesto:
Zvijezda stolni 20 dag
Šećer u prahu 10 dag
Vanilin šećer 1 kom
Jaja 2 kom
Brašno 30 dag
(pola oštro, pola glatko)
Kakao u prahu 5 dag
Prstohvat soli
Omekšali Zvijezda stolni sobe temperature pomiješamo sa šećerom u pranu i vanilin šećerom. Kad se sastojci spoje dodamo jaja, bračno koje smo prosijali s kakaom u pranu i prstohvat soli. Tijesto oblikujemo, prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo u hladnjaku na 30 minuta. Izvadimo tijesto iz hladnjaka, razvaljamo na pobrašnjenoj površini debljine 4 mm. Utisnemo tijesto u kalup i zamrznemo na otprilike 2-3 sata. Pećnicu ugrijemo na 180 ºC i pečemo smrznuto 6-7 minuta. Pečeno tijesto ohladimo pa zatim stavljamo kremu.
Krema:
Šećer kristal 150 dag
Slatko vrhnje 2,5 dcl
Zvijezda stolni 150 dag
Šećer rastopimo u karamel. Smanjimo vatru i dodamo slatko vrhnje. Miješamo na laganoj vatri sve dok se šećer ne spoji sa slatkim vrhnjem. Maknemo s vatre i ohladimo. Zatim dodamo omekšali Zvijezda stolni i miješamo sve dok se smjesa ne spoji. Kremu ulijemo u ohlađeno tijesto i vratimo u hladnjak na otprilike pet sati. Ohlađenu tortu skinemo iz kalupa i dekoriramo polovicama oraha koje smo prepržili otprilike 10 minuta u pećnici na 170 ºC.
>>Poznate mame pripremaju zimnicu. Evo njihovih najdražih recepata