Kako pripremiti slanutak? Što je pasta od sezama? Koliko curryja staviti? Što je to kebab na izraelski način? Zašto se servira na štapiću cimeta? Sve to, ali i puno više, pa čak i što je izraelski fast food, doznali su ovaj tjedan Puljani i njihovi gosti kada su se na Forumu prepustili mirisima i aromama izraelske kuhinje koju im je donio proslavljeni chef Shaul Ben Adaret, ujedno službeni kuhar “Čarolije Izraela, ljeta u Istri”. Festival je otvorio pripremom falafela, pokazivao, učio, davao znatiželjnicima da kušaju, a festival je završio shawarmom.
– To je jelo koje je vrlo popularno i jede se s nogu. Često možete u Tel Avivu vidjeti poslovne ljude kako se žure ulicom – u jednoj ruci shawarma, u drugoj mobitel – kaže chef Shaul.
On i njegovi vrijedni pomoćnici iz hotela Park Plaza Histria spremili su čak 900-tinjak porcija toga jela. Shawarma se sastoji od četiri vrste mesa, pilećeg, janjećeg, purećeg i telećeg te podsjeća na doner kebab i vrlo je intenzivnog okusa. Za goste izraelskog veleposlanika Yosefa Amranija chef je pripremio ručak od čak 20 sljedova – od meza svih vrsta do deserta s ružama.