Promo

Fešta janjetine uz dokazivanje vječitog prijepora

Foto: PR FOTO
Fešta janjetine uz dokazivanje vječitog prijepora
VL
Autor
PR Članak
23.04.2015.
u 08:15
Cres – gastronomska manifestacija 2. svibnja 2015.u 19,30 u hotelu Kimen; Idejni začetnik i nosilac manifestacije: Poljoprivredna zadruga Cres u suradnji s hotelom Kimen
Pogledaj originalni članak

Uvriježeno je u nacionalnom nasljeđu i svakodnevici dokazivanje čija je janjetina najbolja. Tko god će ustvrditi da je njegova najbolja ili da je jeo najbolju, odmah će se naći oponent, koji iako nije probao ovu prvu spremno i bezrezervno tvrditi kako je njegova ili ona koju je on jeo bolja. Ovo nadmudrivanje postalo je dio folklora koji ima do sada potpuno neiskorišteni, vrlo značajan marketinško - gastronomski potencijal.

Upravo iz tog vrlo jednostavnog i sveprisutnog postulata došli smo na ideju te smislili projekt kojem je upravo to dokazivanje jedina svrha. Odnosno po prvi puta ovu činjenicu želimo iznijeti na prosudbu javnosti i od nje napraviti medijski događaj.

Manifestacija ČIJA JE JANJETINA NAJBOLJA? ovaj puta ograničena je na tri geografska toponima, odnosno otoka, svugdje u Hrvatskoj poznata po janjetini. Tri otoka ujedno su i najčešća tema ovakvih prijepora, naravno s nikad dokazanim ili podastrtim rezultatom, odnosno stavom koja bi se makar približio konačnoj „istini“. Na manifestaciji će se „ogledati“ janjetine s Brača, Paga i Cresa.

U kuhinji creskog hotela KIMEN priprema se janjetina za žiri koji je multidisciplinaran i vrlo stručan. U njemu su doajen hrvatskog ugostiteljstva Corrdo Pellizer iz Rovinja, opatijski chef i član žirija MasterChefa Hrvatska Andrej Barbieri, te somelier i stručnjak za organoleptiku Aleksandar Noršić iz Zagreba. Uz žiri janjetina se servira i za još osamdesetak gostiju, te novinare i sponzore. Svi oni također daju svoj glas u odluci čija je janjetina najbolja.

Janjetinu sa pojedinog otoka spravlja kuharska ekipa hotela Kimen predvođena šefom Giani Dlačić, uz pomoć gostujućih kuhara svake od ekipa - chef Miro Bogdanović za Brač, Talijan Marco Sasso za Cres i Ivica Škunca za Pag. Ukupno će biti servirano osam sljedova, a svaki od gostujućih kuhara spravlja svoje autorsko jelo.

Kulminacija večere biti će proglašenje, odnosno objava ČIJA JE JANJETINA NAJBOLJA?

Manifestacija je smišljena da postane redovita, da se broj sudionika širi, pa u konačnici postane i internacionalna.

Manifestacija „Čija je janjetina najbolja?“ želi potaknuti inicijativu za brendiranjem janjetine hrvatskih otoka, a odvija se pod pokroviteljstvo Ministarstva turizma, Turistička zajednice Primorsko goranske županije i Grada Cresa.

Pogledajte na vecernji.hr