Gastronomski praznik koji se obilježava cijeli tjedan na Kvarneru nazvan je "fešta od lignji i smokava".
Cilj je oživjeti i njegovati tradiciju prehrane naših starih te zaboravljene recepte vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana. Zbog toga su lignje i smokve okupile riječke ugostitelje koji, po popularnim cijenama, u restoranima i konobama nude jela od ove dvije namirnice.
Na stanciji Kovačići održana je gastroradionica na kojoj se učilo o vrijednostima smokve, Vintage bar je osmislio koktel za ovu priliku, a najmlađi su u pričaonici i likovnoj radionici Stribor slikali, a potom se i sladili u radionici slastica Dolce Bolera.
Škampe i smokve u umaku
Konoba Nebuloza pripremila je tartar od jadranskih liganja i brudet od liganja s mladim grahom, a Molo longo domaći uštipak nadjeven skutom u umaku od škampi i smokve. Omiljeno jelo na Kvarneru, domaća lignja na padelu, služi se uz aromatiziranu palentu, a u Contu su lignje punili crvenim radičem...
Nije nedostajalo ni slatkog pa su se u Kamovu jele crostata i panna cota od smokava. No, kažu znalci, ova godina baš i ne nudi kvalitetne smokve jer su one zbog silnih kiša krupne, ali ne slatke, a njihova "razvodnjenost" posebno će ugroziti kvalitetu suhih smokava. Tako se mnogi koji sami suše smokve žale da je to ove godine "nemoguća misija" jer zbog nedostatka sunca smokve trule i ne suše se.
No, sjajno mediteransko voće, esencija sunca i ružičastog nektara u nježnoj zelenoj kori, ljudi poznaju od davnina. Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu, a prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo prije pšenice. Poznato je i to da je smokve obožavala Kleopatra. Navodno je bila njezino omiljeno voće, a slavna je vladarica, baš kao i njezini suvremenici, vrlo dobro znala kako smokva blagotvorno utječe na zdravlje, vitalnost, dugovječnost...
Njezinu su slasnost i ljekovitost slavili i stari Rimljani, koji su je za svaku gozbu kuhali u vinu, pekli uz meso...
Obilje magnezija
Čak i i glasoviti rimski liječnik Plinije Stariji napisao: "Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore". I bio je u pravu jer smokve obiluju magnezijem, bitnim za imunitet, zdravlje mozga i živčanog sustava. Na gastromanifestaciji u Rijeci smokve su poslužile i kao humanitarna inspiracija. Na Gastro Cooking Showu sudjelovalo je devet ugostitelja, zajedno s učenicima Ugostiteljske škole Opatija. Njihove su delicije prodane, a sav će prihod biti doniran Socijalnoj samoposluzi.
Čitateljima Večernjeg lista pozdrav s Kvarnera i sjajan recept šalje Mirjana Saftić, chefica restorana u hotelu Bonavia.
>>Lavovi vole najekskluzivnije restorane, jarci snobovi, vage slabe na slatkiše