Weekend Food Festival

FRANCO PEPE: Najpoznatiji pizzaiolo na svijetu u travnju stiže u Hrvatsku

Foto: Weekend Food Festival
FRANCO PEPE: Najpoznatiji pizzaiolo na svijetu u travnju stiže u Hrvatsku
09.02.2023.
u 07:00
Festival koji je prošle godine smjestio Hrvatsku na mapu najvažnijih gastronomskih događanja u Europi, održat će se i ove godine, s još bogatijim programom, od 14. do 16. travnja u Rovinju. Kao i prošle godine na festival stižu i neki od najboljih svjetskih chefova što Weekend Food Festival smješta uz bok najboljih svjetskih gourmet festivala.
Pogledaj originalni članak

U Rovinj će tako ponovno doći Dabiz Munoz, dvije godine zaredom najbolji chef svijeta, koji  će posjetiteljima uživo pokazati kako nastaju njegove maštovite i avangardne kreacije, koje su njegov restoran DIVERXO dovele do tri Michelinove zvjezdice. Stiže i poznati chefovski  trojac: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar te  Simon Rogan, chef restorana L’Enclume i pokretač farm-to-table pokreta. Iz kopenhagenskog JORDNÆRA stiže nam Eric Vildgaard sa svojom nevjerojatnom životnom pričom, a iz Gucci Osteria da Massimo Bottura, chefovi Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo. Uz chefove, Rovinj će posjetiti i neka od najvećih imena svjetske koktel scene.

Foto: Weekend Food Festival
Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo

Popisu chefova koji dolaze dodajemo još jedno veliko ime, koje će zasigurno popuniti svako slobodno mjesto u dvorani, jer će pred svima najbolju pizzu svijeta raditi jedan od najpoznatijih pizzaiola na svijetu – Franco Pepe. Riječ je o majstoru pizze kojeg upravo gledamo u nedavno objavljenom Netflixovom serijalu Chef’s Table: Pizza, a svi posjetitelji Weekend Food Festivala moći će se pobliže upoznati s njegovim  tajnama zanata.

Foto: Weekend Food Festival
Pizza by Franco Pepe

Na velikom showcooking stageu tijekom cijelog festivala svoja će znanja prenositi domaći i svjetski chefovi, a uz to, približit će nam nam pomalo nepoznate kuhinje, poput izraelske koju će predstavljali mladi chef Yehi Zino. Kroz brojne masterclassove posjetitelji će moći sudjelovati u kušanju maslinovih ulja i vina, izradi kruha i u ostalim radionicama. Prijave i raspored radionica bit će uskoro objavljeni.

Foto: Weekend Food Festival
Santiago Lastra

Weekend Food Festival ove godine želi “za istim stolom” okupiti sve kojima su hrana i piće sastavni dio posla, pa će se govoriti o važnom segmentu prehrambene industrije: o hrani koja se svakodnevno nalazi na našem stolu, kao i o navikama nas potrošača koji svakodnevno kupujemo hranu. Što možemo drugačije napraviti, kako mali proizvođači mogu naći svoj put do potrošača te u kojem smjeru ide industrija hrane, otkrit  će brojni stručnjaci u ovom područja.

Foto: Weekend Food Festival

Na festivalu će se predstaviti i domaći ugostitelji s raznovrsnom ponudom, dok će neki od najboljih rovinjskih ugostitelja zajedno pripremiti istarsku marendu. Cijelu priču zaokružit će brojni izlagači vina iz različitih krajeva Hrvatske, koji će se predstaviti zajedno s proizvođačima vrhunskih domaćih destilata, craft piva i alkoholnih pića. U expo dijelu festivala, koji će biti otvoren od petka ujutro do nedjelje popodne,  predstavit će se i izlagači iz svijeta kave, maslinovog ulja, sireva i tartufa. Nakon predavanja i panela, diskutiranja i degustiranja, večeri će se nastaviti uz najbolji spoj glazbe i hrane.

Ulaznice osigurajte na stranicama festivala i to uz popust od 20 posto do kraja veljače. 

Weekend Food Festival

Predstavljen je Manifest hrvatske kuhinje: Evo što se krije iza važnog dokumenta za gastro scenu

Rovinjski Weekend Food Festival otvoren je panelom pod nazivom „Manifest hrvatske kuhinje“ na kojem je predstavljen jedan od najambicioznijih projekata moderne hrvatske gastronomije. Smjernice i glavni ciljevi projekta navedeni su u istoimenom dokumentu koji će biti upućen svim relevantnim institucijama, kuharima, restoraterima, hotelijerima, malim proizvođačima, distributerima i drugim akterima gastronomske scene.

Hrvoje Petrić

U Hrvatskoj niti jedan restoran nije spreman za drugu zvjezdicu, a zasad ne vidim ni da se trude u tom smjeru

O stanju na domaćoj gastro sceni i nadolazećem Weekend Food Festivalu razgovarali smo s Hrvojem Petrićem, vjerojatno najutjecajnijim konzultantom s područja gastronomije u Hrvatskoj koji ovih dana s čitavim timom stručnjaka završava dokument pod nazivom Manifest hrvatske kuhinje. Cilj manifesta je dati smjernice za progresivniji razvitak hrvatske gastronomske scene.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.