Mmm

Francuski krumpir sa špekom i lukom

Francuski krumpir sa špekom i lukom
12.12.2014.
u 13:00
Sjajno i ukusno jelo koje se može pripremiti vrlo brzo kao samostalan obtrok ili kao prilog. Možete ga oplemeniti komadićima mesa, kobasicama, hrenovkama, pa čak i povrćem
Pogledaj originalni članak

SASTOJCI: 1kg krumpira, 6 jaja, glavica luka, 200 ml kiselog vrhnja,10 dkg sira koji se dobro topi (edamer, gauda ..)  maslac, muškatni oraščić, papar

PRIPREMA: Krumpir u ljusci skuhajte u posoljenoj vodi. Kuhajte kreaće, cca 20-minuta. Isperite, ohladite pa ogulite. Narežite na ploške debljine prsta. 

Jaja skuhajte, ohladite pa ogulite i narežite na ploške. 

Šareni špek narežite na manje komadiće. Glavicu luka narežite na tanje ploške tako da ostanu lijepi kolutovi. Preostala jaja izmutite pjenasto pa pomiješajte s vrhnjem u finu jednoličnu smjesu koju možete začiniti s malo naribanog muškatnog oraščića i velikom jušnom žlicom nasjecaknaog vlasca.  

Za pripremu odaberite keramički ili vatrostalni pekač pa ga premažite maslacem. Složite prvi sloj krumpira, pospite sir, špek pa kuhana jaja i kolutove luka pa prelijte s malo umaka. Nastavite slagati ovim redom do vrha pa završite umakom. 
Tako pripremljeni francuski krumpir prekrijete aluminijskom folijom za pečenje i stavite u pečnicu zagrijanu na 170 C da se peče oko pola sta. 

Folija će pomoći da se namirnice dobro ispeku, a ne zagore. Nakon pola sata, skinite foliju i ostavite da se gornji sloj dobro zapeče i porumeni još 20 minuta.  Prije serviranja ostavite da kratko odmori izvan pećnice kako bi se sve stisnulo.

SAVJET PLUS: Oprezno sa dosoljavanjem jer su špek i sir poprilično slani.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.