SASTOJCI: 1kg krumpira, 6 jaja, glavica luka, 200 ml kiselog vrhnja,10 dkg sira koji se dobro topi (edamer, gauda ..) maslac, muškatni oraščić, papar
PRIPREMA: Krumpir u ljusci skuhajte u posoljenoj vodi. Kuhajte kreaće, cca 20-minuta. Isperite, ohladite pa ogulite. Narežite na ploške debljine prsta.
Jaja skuhajte, ohladite pa ogulite i narežite na ploške.
Šareni špek narežite na manje komadiće. Glavicu luka narežite na tanje ploške tako da ostanu lijepi kolutovi. Preostala jaja izmutite pjenasto pa pomiješajte s vrhnjem u finu jednoličnu smjesu koju možete začiniti s malo naribanog muškatnog oraščića i velikom jušnom žlicom nasjecaknaog vlasca.
Za pripremu odaberite keramički ili vatrostalni pekač pa ga premažite maslacem. Složite prvi sloj krumpira, pospite sir, špek pa kuhana jaja i kolutove luka pa prelijte s malo umaka. Nastavite slagati ovim redom do vrha pa završite umakom.
Tako pripremljeni francuski krumpir prekrijete aluminijskom folijom za pečenje i stavite u pečnicu zagrijanu na 170 C da se peče oko pola sta.
Folija će pomoći da se namirnice dobro ispeku, a ne zagore. Nakon pola sata, skinite foliju i ostavite da se gornji sloj dobro zapeče i porumeni još 20 minuta. Prije serviranja ostavite da kratko odmori izvan pećnice kako bi se sve stisnulo.
SAVJET PLUS: Oprezno sa dosoljavanjem jer su špek i sir poprilično slani.