Promo

Francuski slastičar Pariz je zamijenio Zagrebom: „Uživam u miru i opuštenosti koju Zagreb pruža“

Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
Foto: Bojan Zibar
VL
Autor
PR Članak
29.07.2022.
u 11:09
Pogledaj originalni članak

Paul Delalande, 26-godišnji slastičar već sada se može pohvaliti zavidnim iskustvom kojeg je stekao u najprestižnijim pariškim hotelima i slastičarnicama. Odnedavno je zadužen za slatke delicije poznatih restorana Mime's te je parišku adresu zamijenio zagrebačkom. Kako je protekao njegov profesionalni put, kako se snašao u Zagrebu te koje su slastice baš po njegovom ukusu, saznajte u nastavku teksta.

1. Kada ste otkrili ljubav prema kuhanju, posebice slastičarstvu?

Još kao dijete shvatio sam koliko je ljubav prema hrani važna u mojoj obitelji. Kad god bih išao u posjet svojim bakama, na stolu je bilo nekoliko vrsta kolača. Za vrijeme ručka ili večere,  okupili bi se oko stola, na kojem je uvijek bila prava gozba te se razgovaralo o hrani, podrijetlu, kvaliteti, okusima namirnica. Moji roditelji su u slobodno vrijeme uvijek pripremali kolačiće za užinu, zbog čega sam uvijek bio uzbuđen i sretan. Volim razgovarati o hrani, o slasticama, otkriti i naučiti nešto novo.

2. Kako je krenuo vaš profesionalni put? Što je presudno, talent i želja ili obrazovanje?

Moj profesionalni put u slastičarskom svijetu započeo je stažiranjem, ne pravim poslom, ali vrlo sličnim. Svoju prvu praksu započeo sam u hotelu Prince de Galles, u aveniji Georgesa V. u Parizu, tijekom odmora od 2 mjeseca, gdje sam upoznao svog prvog mentora, chefa Yanna Couvreura. Otkrio sam da za rad u ovoj industriji morate biti 100% strastveni te da hrabrost i strpljenje moraju biti dio vašeg obrazovanja. Mnogi bi se počeli baviti ovim poslom jer vole raditi kolače i rekli bi da je to lak posao, ali nije baš tako. Vidio sam puno ljudi kako odustaju. Rekao bih da je 80% želja, a ostalih 20% bila bi velikodušnost da ljudima priuštite sreću jednostavnim stvarima.

3. Dolazite iz Francuske, zemlje poznate po vrhunskoj gastronomiji. Koje francuske slastice su po vama najbolje?

Roditi se i odrastati u Francuskoj zaista nudi priliku da mnogo toga otkrijete o hrani. Izbirljiv sam kada su u pitanju slana jela, pa tako nikako ne volim plodove mora niti sireve, ali slatkiši su moja slabost i uvijek sam spreman probati nešto novo. Volim sve slatkiše, a jedan od mojih najdražih su kroasani, običan ili s jabukama. Na prvu, čini se da je riječ o jednostavnoj slastici, međutim svu kvalitetu namirnica možemo prepoznati u kroasanu. Kada su u pitanju kolači, preferiram voćne okuse.

4. Prilikom pripreme slastica, držite li se recepta ili eksperimentirate?

Kada pripremam kolače, uvijek stojim ispred lista papira i razrađujem svoje recepte, kombiniram različite stvari koje sam naučio na prošlim poslovima sa svojim idejama, zatim zapišem i tako stvaram nove recepte. U slastičarstvu postoji mnogo recepata u kojima morate slijediti svaku mjeru, a u protivnom će krajnji rezultat biti neuspješan. Treba puno strpljenja, a svi sastojci u receptu imaju ulogu u konačnom rezultatu. U kuhanju je lakše slijediti intuiciju i raditi slobodnim stilom, ali to ne vrijedi i za kolače. Međutim, mašta je i dalje ključna za pripremu vizualno lijepog kolača.

5.    Odnedavno ste zaduženi za slatke delicije u Mime's-u. Kako je krenula vaša hrvatska priča?

Tako je, od kraja svibnja sam u Mime's-u i veselim se svim zajedničkim, budućim projektima. Kako je krenulo? Bio sam u Courchevelu, za vrijeme zimske sezone te me nazvao jedan kolega i predložio da dođem u Zagreb i upoznam  Mime's restorane te možda napravim projekt u Hrvatskoj, počevši od Mime's restorana, a u budućnosti možda i otvaranje slastičarnice. Bio sam oduševljen idejom i eto me u Hrvatskoj.

6.    Koje hrvatske delicije su po vašem ukusu?

Nisam još uvijek isprobao mnogo hrvatskih slastica, ali sam probao Mimesovu tortu od datulja koja je odlična i koju bih htio pripremiti na svoj način. Probao sam i kremšnitu u Zagrebu, međutim rečeno mi je da se za najbolje kremšnite moram uputiti u Samobor. Također, imao sam priliku kušati i domaće fritule.

7. Na koji ste svoj recept posebno ponosni?

Teško mi je na prvu reći, ali prije nekoliko tjedana pripremao sam kolače u La Casa Mime's u Istri i probao sam odličnu tortu od marelica. Odlučio sam napraviti svoju verziju, bezglutensku tortu od marelica, meda, svježe vanilije i glatkog moussea od vanilije te mekog biskvita od badema. Mogu reći da mi je ovo jedna od najdražih vlastitih torti. Tako svježe, lagano i ukusno!

8. I za kraj, kako vam se sviđa Hrvatska? Koje ste sličnosti, a koje razlike primijetili između Francuza i Hrvata?

Od prvog dana u Hrvatskoj, osjećam se sjajno. Zagreb je tih, miran, opušten. Iako volim Pariz, postao mi je stresan i više mi taj tempo ne odgovara. Jedini problem mi je jezik, međutim dao sam si godinu dana da naučim hrvatski, koji je poprilično težak jezik.

 

 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.