Gastro novosti

Gastronomski vodič Gault&Millau dodijelio trofeje najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj

Gastronomski vodič Gault&Millau dodijelio trofeje najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj
02.06.2021.
u 16:42
Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia je Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Savudrije. Trofej veliki chef sutrašnjice osvojila su tri chefa - Marina Gaši, iz restorana Marina u Novigradu, Matija Bogdan iz zagrebačkog restorana Mano, te Marko Gajski, chef LD restorana iz Korčule.
Pogledaj originalni članak

Trofej chef tradicijske kuhinje pripao je Marici Posavec iz restorana Didin konak u Kopačevu, dok je Zlatko Marinović, chef splitskog restorana Noštromo osvojio Trofej chefa nove tradicijske kuhinje. Trofej mladi talent godine osvojili su Dino Knežević, iz restorana Nobilion, hotela Ikador u Iki, te Bernard Korak iz restorana Korak u Jaski.

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnica Amélie osvojila je Trofej chef slastičar, a šibenskoj konobi Marenda 2 i njezinoj  šefici Ankici Milković pripao je Trofej za najbolji  POP lokal.

Trofej šef sale & servis 2021. osvojio je dvojac - Davide Kmet i Davor Antolović iz Rio Snack Bara u Rovinju. U kategoriji najboljih restorana slavili su 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, te šibenski Pelegrini i njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan. Prvi put u četiri godine koliko je Gault&Millau prisutan u Hrvatskoj dodijeljen je Trofej za zasluge, grupi kuhara udruženih u inicijativi Chef kuha doma.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na gala svečanosti na terasi zagrebačkog hotela Esplanade, gdje se 1. lipnja okupilo sedmadesetak vodećih domaćih chefova. Tom  je prigodom predstavljeno i četvrto izdanje međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno više od 400 restorana, popularnih lokala i vina iz cijele Hrvatske. Unatoč višemjesečnom lockdownu, Gault&Millau Croatia jedini je gastronomski vodič objavljen uoči turističke sezone. Snažan je to poticaj promociji restoranske scene na domaćem i inozemnom tržištu, jer u gotovo 60 godina postojanja ovaj se vodič etablirao u 25 zemalja, a kuharske kapice (toke) otisnute na žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu.

“Svjesni smo da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje i chefove, koji su možda najviše stradali zbog lockdowna. Gault&Millau ih želi poticati da se i dalje bore i da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. Veseli nas da su tu namjeru prepoznali i naši stalni partneri, a uz HTZ koji nas od početka podržava, pridružili su nam se i neki novi. I jednima i drugima želimo zahvaliti, jer su u ovim teškim vremenima pokazali da vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije “ -  istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua.

Uzvanike gala svečanosti posebno je pozdravio Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, a okupljenim chefovima čestitao je i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Na Gault&Millau svečanosti uručene su i stipendije Raise the Bar mladim polaznicima tog edukativnog programa Coca Cole, namijenjenog poboljšanju kvalitete i znanja u segmentu ugostiteljstva i turizma. Upravo neki od najboljih hrvatskih chefova bili su članovi žirija za izbor stipendista, a stipendije za usavršavanje na prestižnim svjetskim kulinarskim učilištima Grgi Bačeliću, Tiboru Klobučaru i Matiji Kuzmiću, uručila je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca Cola Adria. Mladi chefovi na večeri su sudjelovali u cooking showu Aurelije, gdje su sa chefom Mariom Čepekom pripremali crne raviole s punjenjem od jadranskih kozica. Hrvatskim kolegama pridružio se i jedan od najboljih slovenskih chefova, Jure Tomič (4 toke Gault&Millau Slovenija) iz restorana Debeluh u Brežicama i oduševio ih svojim delicijama.  Uz jela uzvanici su uživali u vinima vinarija Degrassi, Krauthaker, Solum i Veralda.

Posebni partneri vodiča Gault&Millau Croatia ugledne su tvrtke Sirela, Debic, Kotanyi, Aurelia i Romerquelle, a pridružili su im se i partneri eventa Centaurus, Miva galerija vina, maslinova ulja Mate, Karlić tartufi, Tvornica tekstila Trgovišće, Urban Design, Taste the Mediterranean i Hotel Esplanade.

Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan, a sjajna atmosfera i ponovno okupljanje hrvatske gastronomske zajednice nakon dužeg vremena odličan su uvod u novu turističku sezonu. Gault&Millau gastronomski vodič globalno je dostupan i na webu hr.gaultmillau.com i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljne opise svih restorana uvrštenih u Gault&Millau Croatia 2021.

Gault&Millau 2020

Dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima, predstavljeno novo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2020

Danijel Đekić, chef rovinjskog restorana Monte okitio se prestižnom titulom Chef godine 2020, a Monte je, zajedno s kultnim dubrovačkim restoranom 360, proglašen najboljim hrvatskim restoranom. Ovacije u prepunoj smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, u kojoj se sinoć okupila „crème de la crème“ domaće gastronomske scene, zorno su pokazale da je više nego stvar prestiža pronaći svoje ime u maloj knjizi prepoznatljivih žutih korica te da Gault&Millau Croatia svojim aktivnostima potiče zdravu konkurenciju i poticajnu atmosferu na domaćoj gastronomskoj sceni

CIMERFRAJ SE RJEŠAVA RENTIJERA

Je li konačno odzvonilo rentijerima u turizmu? Privatni smještaj od Nove godine na udaru pet novih zakona

Turističko iznajmljivanje odavno je preraslo socijalnu kategoriju i pretvorilo se u rentijerstvo od kojeg se lijepo živjelo, a vlasti su prve korake počele poduzimati tek kad je to dovelo do pucanja infrastrukture u turističkim mjestima, pada kvalitete i smanjenja broja turista, upozoravaju i turistički stručnjaci dr. Sanja Čižmar i Branko Bogunović

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.