Bio je uistinu dobar osjećaj biti sudionikom gala večere i svečane dodjele godišnjih trofeja Gault&Millau za Hrvatsku, koja se održala sinoć u prepunoj smaragdnoj dvorani hotela Esplanade.
Sve je započelo kada je mladi konobar u elegantnim bijelim rukavicama, na glavnu pozornicu donio srebrni, savršeno ispolirani pladanj na kojem se, ispod poklopca, nalazilo svježe otisnuto izdanje Gault&Millau Croatia 2020 vodiča. Bio je to znak da svečanost može početi i da je vrijeme da svi prisutni doznaju čija su imena ove godine zauzela počasna mjesta u vodiču.
Večer je bez sumnje pripala Danijelu Đekiću, chefu restorana Monte, koji je prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020 proglašen chefom godine, a njegov restoran, među ostalima, osvojio je titulu i najboljeg restorana.
Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora bila u Splitu i Robert Benzia iz restorana Ganeum u Lovranu, osvojili su trofej Veliki chef sutrašnjice 2020.
Trofej Chef tradicijske kuhinje 2020 osvojili su Silvija Horak iz restorana Terbotz u Štrigovi i Tvrtko Šakota chef restorana Nav u Zagrebu.
Trofej Mladi talent godine 2020 osvojili su Floriana Ružić iz restorana San Rocco u Brtonigli i Matija Jagić iz Brokenships bistroa u Zagrebu.
Buffet Kamenice iz Dubrovnika nagrađen je trofejem Najbolji POP 2020.
Ove je godine dodijeljen i novi trofej Šef sale 2020 kojeg je osvojio Dragutin Majsak iz restorana Vinodol u Zagrebu.
Posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva osvojila je jedna od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva, Dragica Lukin iz slastičarnice Villa Soši u Umagu.
Najboljim restoranima proglašeni su 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Laganini iz Palmižane, te šibenski Pelegrini.
Gault&Millau Croatia 2020 gastronomski vodič najopsežniji je do sada, a u njemu su predstavljena 202 restorana, 82 POP restorana, 101 vino i 20 hotela. Direktorica Gault&Millau Croatia, Ingrid Badurina Danielsson ovaj je vodič opisala kao snažan, postojan i napravljen da ljubiteljima hrane pruži pouzdane informacije o restoranima.
- Gault&Millau, jedan je od dva najprestižnija međunarodna gastronomska vodiča te predstavlja hrvatsku gastronomsku scenu na svjetskoj pozornici, a Hrvatsku kao poželjnu food&wine destinaciju – naglasila je Ingrid Badurina Danielsson.
Četveroručnu gala večeru za brojne uzvanike pripremile su Ana Grgić, chefica Esplanadinog restorana Zinfandel's i nositeljica titule Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2018 i Francuskinja Coline Faulquier, chefica i vlasnica restorana Signature u Marseilleu, i nositeljica titule Mladi talent Gault&Millau France 2017.
Nagrađene chefove i restorane pozdravila je i Marianne Lecerf, glavna međunarodna koordinatorica za Gault&Millau.
Projekt su podržali Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Hrvatska turistička zajednice bila je posebni partner projekta, realiziranog uz veliku pomoć partnera Gault&Millau Hrvatska: Premium Visa, PBZ card, Debic, Kotanyi, Hrvatska pošta, Aurelia, Lexus, Kraš Bajadera, Romerquelle, Raise the Bar i Mutti. Partneri događanja bili su i: Esplanade Zagreb Hotel, Centaurus, Karlić tartufi, MIVA galerija vina, DUKE group, Krauthaker, Tomić, Degrassi, Štampar i Feravino.
Izdanje vodiča Gault&Millau Croatia za 2020. godinu biti će u prodaji na lokacijama Tiska, te u poslovnicama Hrvatske pošte, a namijenjen je svim ljubiteljima kvalitetne hrane, i restoranima koji pružaju vrhunska kvalitetu i uslugu. Gault&Millau gastronomski vodič je dostupan i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljni opisi svih restorana uvrštenih u vodič Gault&Millau Croatia 2020.