Hrvatska je turistički i gastronomski sve zanimljivija Amerikancima koji su željni novih destinacija za odmor i zabavu, a za promidžbu hrvatskog turizma uvijek je bolje da nas hvale gosti nego da hvalimo sami sebe.
A da smo prava turistička oaza, potvrđuje podatak da svoje prijatelje i poslovne partnere dovode u našu zemlju, pa i to da žele zaraditi na hrvatskim ljepotama i bogatoj ponudi.
Zaljubljeni u Hrvatsku
Tako su Michele Buster, suvlasnica američke tvrtke “Forever Cheese”, koja na američko tržište uvozi paški sir, i njezin životni partner, nagrađivani newyorški kuhar Mikel Trevino de Luisa, podrijetlom iz Španjolske, zakupili 41-metarsku motornu jedrilicu na kojoj će u rujnu krstariti Jadranom. Oni će na dva tjedna ugostiti Amerikance koji žele posjetiti hrvatsku obalu.
– Bilo je administrativnih problema, ali prebrodili smo ih. Hrvatska nije jeftina zemlja, ali divni su ljudi, hrana je kvalitetna, more čarobno i ja sam posebno nadahnut za pripremanje specijaliteta na brodu dok plovimo pokraj Trogira, Zadra, oko Kornata... Tu sam i sam doživio vašu zemlju i zaljubio se u nju – ekskluzivno je za Večernji list rekao Mikel Trevino de Luisa, kojeg je u travnju ove godine u Zadru ugostio Robert Kovačević, vlasnik kafića “Brazil” na zadarskoj rivi, koji mu je pokazao zadarske Orgulje i pozvao ga da organizira gastronomski tjedan.
– Slušao sam zvuke Morskih orgulja, probao zadarski maraskino, od Robija dobio bocu na poklon i obećao – vratit ću se, ovo je raj – opisuje uz osmijeh.
A Michele Buster svojim prijateljima u New Yorku redovito servira paški sir i svi je pitaju kakva je zemlja iz koje dolazi ta delikatesa. Stoga je najprije dovela svojeg Mikela, a nakon što je on probao našu janjetinu, ribu, vino i maslinovo ulje, odlučili su organizirati “Haizea” – gastronomsku odiseju, kako su nazvali dvotjednu plovidbu po Jadranu.
Mikel će na brodu pripremati španjolsku, baskijsku hranu koju je zavolio uz svoju baku, a uz nju će kombinirati dalmatinske specijalitete. Sve će biti pripremljeno od autohtonih hrvatskih namirnica, svježe ulovljene ribe te uz izbor probranih španjolskih i hrvatskih vina.
– U restoranu “Pet bunara” u Zadru probao sam kolač od smokava i oduševio se. Servirali su mi i male janjeće kotlete, a tako kvalitetno meso rijetko se može kušati bilo gdje u svijetu. Hrvatska je za mene otkriće, zemlja po mjeri čovjeka i zato sam uložio velik novac u unajmljivanje broda te organizaciju odmora gostiju iz Amerike na prekrasnoj hrvatskoj jedrilici. Budu li svi zadovoljni, dogodine ćemo “Haizea odiseju” proširiti na cijelo ljeto, ali i dovesti brojne američke turiste u Hrvatsku – kaže Mikel.
Tu već imaju prijatelje
A njegova partnerica upoznala je našu zemlju prije sedam godina:
– Prijateljica iz New Yorka govorila mi je o hrvatskim ljepotama i odlučila sam doći. Uvjerila sam se da je bila u pravu. Obilazeći Dalmaciju došla sam na Pag i u jednom restoranu probala paški sir. Bila je to ljubav na prvi ugriz i odmah sam ga odlučila uvoziti u Ameriku. Distributeri prodaju paški sir po cijeni od 50 do 60 dolara po kilogramu i spada u kategoriju najskupljih sireva, ali zaista je božanstven. U Hrvatskoj već imam drage prijatelje, volim ovu zemlju i presretna sam zbog turističke avanture brodom po Jadranu. Nas dvoje znamo što Amerikanci vole i kako im to pokazati, tako da će to biti ugodno i uspješno putovanje – kaže Michele Buster.
Prva skupina Amerikanaca plovit će od 31. kolovoza do 7. rujna od Splita, preko Rogoznice, Šibenika i Zadra do Kornata, Zlarina i Trogira. Druga skupina 7. rujna kreće iz Splita prema Hvaru, Korčuli, Šipanu i Dubrovniku, a na povratku iz Splita obilaze Trstenik, Bol i Milnu.
– “Haizea” znači vjetar na baskijskom i uvjeren sam da će naš pokušaj poslovanja u Hrvatskoj biti vjetar u leđa hrvatskom turizmu – optimističan je Trevino de Luisa, koji s Michele u njihovu newyorškom stanu svakog tjedna organizira promidžbe kojima Amerikancima pokušava približiti Hrvatsku. Sve o njima doznajte na www.haizea.eu.
>>Arhiv u raskošnoj palači čuva dragocjene tajne iz vremena Dubrovačke Republike