Nije svejedno gdje stoje namirnice

Gdje u hladnjak treba staviti meso, mlijeko ili povrće? Evo što kažu stručnjaci

Foto: shutterstock
Gdje u hladnjak treba staviti meso, mlijeko ili povrće? Evo što kažu stručnjaci
15.12.2024.
u 13:00
Ispada da svoj hladnjak vjerojatno organizirate na pogrešan način. Stručnjaci iz organizacije Which? otkrili su točno mjesto za svaku namirnicu u vašem hladnjaku, uključujući sirovo meso, ostatke hrane i začine, a i riješili debatu o tome gdje u kuhinji kečap treba stajati
Pogledaj originalni članak

Pravilan raspored namirnica može osigurati da izbjegnete trovanje hranom. “Vaš hladnjak i način na koji ga koristite mogli bi značiti da vam se hrana kvari brže nego što biste željeli,“ kažu iz Which?-a. “No, to nije samo pitanje podešavanja termostata.“ Vjerojatno hranu stavljate u hladnjak gdje god ima mjesta. Međutim, Which? savjetuje da obratite više pažnje na to gdje odlažete određene namirnice. “Bez obzira na to koliko je vaš termostat precizan, temperatura u hladnjaku i dalje će varirati ovisno o polici,“ objašnjavaju. “Najbolje je razmišljati o temperaturi termostata kao prosjeku za hladnjak, jer, općenito govoreći, što je polica viša, temperatura je viša“, prenosi Daily Mail

Na gornjoj biste polici trebali držati suhomesnate proizvode, ostatke hrane, kolače s kremom i ostale namirnice koje nije potrebno termički obrađivati prije konzumacije. Srednja polica je polica idealna za mliječne proizvode, uključujući sir, maslac i jogurt, kao i jaja. Iako mnogi od nas drže mlijeko u vratima hladnjaka, znanstvenici savjetuju da ga premjestite na srednju policu. Dr. Christian Reynolds sa Sveučilišta u Londonu kaže: “Mlijeko je lako pokvarljiva namirnica, pa mjesto i temperatura na kojoj ga čuvate u hladnjaku utječu na njegov rok trajanja. Isto vrijedi i za sir, meso i sve mliječne proizvode. Pravilno skladištenje pruža bolju vrijednost za vaš novac.“

Donja polica namijenjena je sirovom mesu, peradi i morskim plodovima. “Sirovo meso, perad i morski plodovi trebaju biti pohranjeni u zatvorenim posudama kako ne bi došli u dodir s drugim namirnicama ili kapali na njih,“ navode iz Which?. Ladice su predviđene za voće i povrće, ali ne zajedno. “Voće proizvodi etilen, prirodni plin koji može ubrzati prezrijevanje druge svježe hrane ako je ‘zarobljeno’ u zatvorenom prostoru.“ Vrata hladnjaka su najtopliji dio hladnjaka i savršen za majonezu, pesto, umak za salatu i tartar umak.

Which? ističe nekoliko namirnica koje mnogi od nas obično stavljaju u hladnjak, ali su zapravo bolje u kuhinjskom ormariću. “Postoji niz namirnica koje se obično čuvaju u hladnjaku, a mogu brzo izgubiti okus i svježinu zbog toga,“ objašnjavaju. “Neke čak mogu postati potpuno neupotrebljive ako se čuvaju na hladnom.” Savjetuju da kruh, krastavce i rajčice držite u ormariću. Što se tiče kečapa, Which? tvrdi da nije nužno držati ga u hladnjaku. “Osim što sadrži ocat, rajčice su prirodno kisele, što pomaže očuvanju proizvoda na sobnoj temperaturi,“ objašnjavaju. Drugi namirnice koje možete držati u ormariću uključuju senf, ukiseljeno povrće, razne chutneyje i ljute umake.

Kako biste hranu održali svježom što je dulje moguće, Which? preporučuje držanje hladnjaka na temperaturi između 0°C i 5°C. Ako hladnjak postane pretopao, to može omogućiti rast bakterija na vašoj hrani. “Na temperaturama iznad 8°C većina štetnih bakterija brzo raste, to se obično naziva zonom opasnosti za rast mikroba,“ upozoravaju iz Which?. “Što se vaš hladnjak brže spusti unutar raspona od 0°C do 5°C i što dulje ostane u tom rasponu, to će vaša hrana zadržati više hranjivih tvari.“

Ove namirnice prije kuhanja nikada ne biste trebali prati

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.