dobra organizacija

Gdje ubaciti sedam obroka voća i povrća dnevno?

Foto: ARTOFRAWFOOD
Gdje ubaciti sedam obroka voća i povrća dnevno?
14.10.2012.
u 13:32
U današnjoj prehrani teško je kombinirati toliko puno voća i povrća i zadovoljiti sedam obroka dnevno, kako preporučaju stručnjaci. No moguće je uz malo dobre organizacije
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su nedavno otkrili da više voća i povrća na dnevnoj bazi povećava mentalno zdravlje i dobrobit odraslih, a idelana brojka je sedam obroka tih visokovrijednih namirnica dnevno. Brojka ne iznenađuje s obzirom na činjenicu da je svaka voćka bogata hranjivim tvarima i antioksidansima, a njihova povećana količina dobrinosi većoj vitalnosti organizma i boljem raspoloženju.

U jednom prijašnjem istraživanju, više od 70 posto ispitanika odgovorilo je da što više povrća i voća konzumiraju brže im se popravlja raspoloženje, a 25 posto ih je izjavilo da i najmanja promjena u prehrani značajno smanjuje napadaje panike i anksioznost. Isto tako, mediteranska prehrana bogata sezonskim povrćem (i ribom, te maslinovim uljem) pokazala je značajne promjene u kvaliteti života na bolje.

Vjerojatno je mali postotak onih ljudi koji će reći kako ne žele biti zdraviji i sretniji u životu, no ostali bi se mogli s pravom upitati kako u svoj jelovnik "utrpati" i do sedam porcija voća i povrća.

Poznata američka dijetetičarka i nutricionistica Cynthia Sass zato je za magazin Shape napravila jednostavan ogledni plan visokovrijednih dnevnih obroka. Kaže da za njih nije potrebna vještina vrhunskih kuhara, pa ni puno vremena ni truda.

Doručak - jedna voćka

Frape: Izmiksajte šalicu smrznutih mješanih bobica, šalicu obranog mlijeka ili sojina mlijeka, 2 žlice maslaca od badema ili kikirikija, 1/4 šalice lagano preprženih zobenih pahuljica i mrvicu cimeta.

Ručak - dvije porcije povrća

Mediteranska salata: Izmiješajte miks zelenog povrća (kupus, salata, radič, raštika), 1/2 čaše narezane rajčice, 1/4 šalice narezanih krastavaca i crvenog luka. Dodajte 2/3 šalice kuhane leće, 10 narezanih zelenih ili crnih maslina. Začinite s bijelim balsamicom, paprom i i svježe istisnutim sokom limuna.

Međuobrok - jedna voćka i porcija povrća

Namaz: 1/2 šalice hummusa (namaza od slanutka koji možete sami pripremiti) poslužite sa šalicom sirovog ili zapečenog i ohlađenog povrćea iz tepsije (cvjetača, brokula, celer, patlidžan, mrkva), a uz to dodajte i 1/4 šalice sušenih smokava.

Večera - dvije porcije povrća

Miješano povrće sa sezamom: Pomiješati dvije šalice povrća (svježe ili zamrznuto, kao što su brokula, mrkva, luk, paprika, špinat i slično) na žlici sezamovog ulja. Začiniti s 1/4 žličice svježe naribanog đumbira i dvije žlice preprženog sezama te servirati preko 1/2 šalice smeđe riže. Uz to možete dodati i malo proteina, primjerice, svježeg sira ili piletine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.