The World's 50 Best Restaurants

Geranium: Najbolji restoran na svijetu ne poslužuje meso i nalazi se, dakako, u Kopenhagenu!

Foto: Instagram/Geranium
Geranium: Najbolji restoran na svijetu ne poslužuje meso i nalazi se, dakako, u Kopenhagenu!
19.07.2022.
u 14:08
Restoran Geranium ovogodišnji je pobjednik prestižnog natjecanja The World's 50 Best Restaurants koje ujedno obilježava 20. godinu svog postojanja. Činjenica da se po prvi put na vrhu ove prestižne liste nalazi restoran koji ne poslužuje meso vjerojatno je nagovještaj onoga što će se u visokoj gastronomiji događati u sljedećih 20 godina.
Pogledaj originalni članak

Za goste su otvoreni od srijede do subote, imaju tim od četrdesetak zaposlenih ljudi koji trenutačno koriste kolektivni godišnji odmor u trajanju od mjesec dana. Za to vrijeme možete se upisati na listu čekanja za neki od termina do kraja listopada ili pričekati da, nakon povratka s godišnjeg odmora, otvore rezervacije do kraja godine. Tako otprilike situacija izgleda u visokoj gastronomiji skandinavskih zemalja u kojima je 2004. godine osvanuo sada već kultni Manifest nove nordijske kuhinje i vinuo ih nebu pod oblake, ravno na jednu od vodećih pozicija na svjetskoj gastronomskoj sceni.

Foto: Instagram/Geranium

Chef Rasmus Kofoed ovoj se gastronomskoj revoluciji sa svojim Geraniumom pridružio 2007. da bi već 2008. osvojio prvu Michelinovu zvjezdicu. Druga je, nakon pauze u poslovanju, stigla 2013., a 2016. Geranium je postao prvi restoran u Danskoj s 3 Michelinove zvjezdice

Foto: Instagram/Geranium

Nakon pandemijske pauze Kofoed je odlučio kako je u Geraniumu sazrio trenutak da se u potpunosti odreknu mesa na meniju što su napokon i učinili u siječnju ove godine. Ova odluka bila je motivirana njegovim osobnim izborom, jer genijalni chef više od 5 godina ne konzumira meso te je smatrao kako bi bilo licemjerno u restoranu raditi ono iza čega ne stoji i što nije njegova životna filozofija. Gosti su to, čini se, prepoznali i nagradili, a jednako tako i struka koja je restoranu dodijelila ovo veliko priznanje.

Foto: Instagram/Geranium

Geranium nije prvi vrhunski restoran u svijetu koji je iz ponude izbacio meso pa je i ovo priznanje vjerojatno došlo kao nagovještaj onoga što će se u budućnosti sve češće događati u visokoj gastronomiji. Moderni chefovi danas pribjegavaju zdravoj, gotovo isposničkoj prehrani u kojoj često nema mjesta mesu te svoju svijest prema odgovornom hranjenju i suživotu s prirodom pokušavaju prenijeti i na goste. Pogledajte kako na tanjuru izgledaju jela u kojim gosti mogu uživati u trenutačno najboljem restoranu na svijetu, možda ga i sami odlučite posjetiti i priuštiti si nezaboravno gastronomsko iskustvo

Foto: Instagram/Geranium

Na ovogodišnjoj listi The World's 50 Best Restaurants i dalje se nalazi Hiša Franko iz susjedne nam Slovenije, ali se sa 21. mjesta spustila na 34. mjesto među 50 najboljih na svijetu. Čestitamo i držimo palčeve našem Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 koji je nominiran za jednog od 100 najboljih šefova na svijetu.

Foto: Instagram/Geranium

10 godina vinarije Kozlović

Antonella Kozlović: Unatoč golemoj potražnji nećemo povećavati količine nego ćemo isključivo raditi na kvaliteti naših vina

Vinarija Kozlović u svome modernom izdanju ovih je dana obilježila 10 godina postojanja ili, kako kaže Antonella Kozlović, završila je treći razred što znači da su taman još dovoljno mladi da se mogu igrati sa svojim vinima, ali i vrlo ozbiljni kad je u pitanju budućnost vinarije. Usmjereni su jednom cilju: puštati vina na tržište u trenutku u kojem su ona savršeno spremna za uživanje.

Požurite po svoju butelju!

Hrvatska vina ponovo briljirala na Decanteru – 3 platine i čak 16 zlata najveći su međunarodni uspjeh domaće vinske scene

Platina je i ove godine otišla u vinariju Kozlović za njihovu Santa Luciju, berba 2017. te Benvenutiju za San Salvatore Muškat, berba 2017. i po prvi put plešivičkoj vinariji Šoškić za njihovo vino poetičnog naziva Haiku iz 2019. godine. U 16 zlatnih medalja prepoznat ćete vinare koji iz godine u godinu bilježe uspjeh na ovom uglednom natjecanju. Požurite po primjerak za svoju vinsku zbirku jer – utrka je upravo započela!

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.