Gljive koje upiju određene količine sunčeva svjetla mogu našem organizmu dati jednaku dozu vitamina D kao i neki dodaci prehrani. No prije izlaganja suncu gljive morate osloboditi iz folije i ostaviti ih pola sata prije spremanja obroka, poručuje voditelj istraživanja Michael Holick sa sveučilišta u Bostonu. Objašnjava da slično kao i naša koža gljive sintetiziraju UV zrake u vitamin D.
– Konzumiranje gljiva koje su izložene ultraljubičastom svjetlu, a sadrže vitamin D2, dobar izvor vitamina D može poboljšati status vitamina D kod odraslih osoba. Osim toga, gljive koje sadrže vitamin D2 učinkovito podižu i održavanju zdrave razine vitamina D kao i konzumiranje dodataka koji sadrže vitamin D2 ili D3 – kazao je Holick. Potrošačima se preporučuje da gljive – bilo koje sorte – izvade iz omota i tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci ostave između 10 ujutro i tri popodne na suncu, ali najviše do 60 minuta. Valja naglasiti da kuhanje ne smanjuje razinu D vitamina, piše Daily Mail.