Jedan od najpoznatijih kuhara u svijetu Gordon Ramsay podijelio je svoje osnovne trikove za kuhanje, uključujući i trik za savršeno pripremanje tjestenine. Iako većina ljudi tjesteninu kuša u intervalima kako bi vidjeli je li dovoljno kuhana, ovaj poznati chef ima bolji trik, prenosi mirror.co.uk.
Svoje kuhanje započinje stavljanjem vode u lonac, a uvijek koristi neki veći kako bi se tjestenina ravnomjerno skuhala. U vodu dodaje nekoliko prstohvata soli (malo veću količinu) i obilnu količinu ulja kako se tjestenina ne bi slijepila. Napominje da obavezno treba čekati da voda zavrije jer ona miješa tjesteninu u loncu.
Ako upotrebljavate dulju tjesteninu, poput špageta, savjetuje da prvo stavite jedan kraj u lonac, pričekate da omekša, a zatim je potopite cijelu kako bi se i drugi kraj skuhao. Postavite timer na vrijeme koje piše na pakiranju tjestenine, a kada je vrijeme, izvadite jedan komadić i već ćete pod prstima osjetiti je li dovoljno skuhana. "Pod prstima je čvrsto, a kuhano. Treba biti 'al dente', dakle ne pretvrdo, ne hrskavo, ali ne ni gnjecavo."
Ocijedite tjesteninu, dodajte još malo soli, malo papra i žlicu maslinova ulja. Sve dobro promiješajte.
Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:
Ulje u vodi ne sprječava ljepljenje tjestenine, samo ju čini skliskijom , pa kasnije teže upija umake. Znači nula bodova Gordone! Ipak, nisi Talijan, pa ti je oprošteno... Tko ti samo dade da budeš chef? OK, možda nešto kuhaš savršeno, ali k tebi nikada ne treba doći na jelo sa tjesteninom...