Doručak je najvažniji obrok u danu i trebao bi biti kombiniran od zdravih namirnica.
I dok ga mnogi preskaču ne pridajući važnost prvom obroku, diljem svijeta na stolovima će se naći različite kombinacije, nekima i nespojivih namirnica.
Iako grah i kobasice nama nimalo ne zvuče kao prvi izbor pri odabiru namirnica za doručak, upravo njih ćete naći na svom tanjuru za prvi obrok u danu u jednoj od varijacija engleskog doručka, piše Sophie u blogu na portalu HostelBookers u kojem opisuje što sve ljudi jedu za najvažniji obrok u danu diljem svijeta.
Na tanjuru će se naći i gljive, slanina, jaja i tost uz nezaobilaznu jutarnju šalicu čaja.
Izraelcima će se na tanjuru za doručak naći svježi kruh, razne vrste čvrstog ili mekog sira, svježi sok, masline, maslac i džem.
Tamni sirup "stroop" naći će se na slatkim palačinkama od jabuka za doručak u Nizozemskoj.
Tradicionalni poljski doručak, poznat kao jajecznica kombiniran je od jaja prekrivenih kriškama kielbase i dvije palačinke od krumpira.
Očekivano, gotovo je nezamislivo da se na tanjuru u egzotičnim Havajima ne nađe voće. Upravo voće je primarni izbor tamošnjih žitelja, a može biti posluženo i uz pecivo.
Šveđani će za doručak najčešće jesti palačinke punjene slatkim, voćnim punjenjem.
Islanđani se bore protiv hladnih i tamnih jutara toplim doručkom. Na tanjuru će se tako naći zobene pahuljice sa smeđim šećerom, grožđicama i orašastim plodovima.
Portugalci će uživati na početku dana uz topli kroasan i kavu, baš kao i Talijani.
Australcima je doručak nezamisliv bez vegemitea, ljepljivog, tamnog i slanog namaza bez kojeg ne idu ni na put.
Brazilci će uživati na doručku uz pecivo, više vrsta mesnih suhomesnatih narezaka i sira.
>>Jesu li zdrave palačinke, milkshake i sladoled dovoljni razlozi da više nikad ne preskočite doručak?
Pogrešno. Grah se jede u večernjim satima zbog duljeg vremena probave, tako da ujutro osjetimo pozitivan učinak te hrane. Zo vrlo dobro znaju planinari, alpinisti... oni čije tijelo očekuju veliki napori.