VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE: Restoran Eva

Gulaš od medvjedovine, žablji kraci, dimljena pastrva, ali i - plaža

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Turisti?ka patrola Mrkopalj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Turisti?ka patrola Mrkopalj
02.05.2022.
u 23:05
Specijalitet restorana u Lokvama su – žabe. Ništa čudno, Lokvarci su poznati kao žaboljupci. Imaju u Lokvama i – Muzej žaba.
Pogledaj originalni članak

Gorski raj zove se kraj. U Lokvama, iznad jezera, restoran Eva mjesto je koje poznaju mnogi putnici koji idu Gorankom, autocestom od Zagreba prema Rijeci, ili obratno. I zbog hrane i zbog Lokvarskog jezera koje je ispod restorana.

– Imamo i plažu! Kao da ste u Opatiji, ali je tu na plaži ispod restorana mnogo manje ljudi – kaže konobarica Dina Maravić (28) i nastavlja:

– I ja se znam, prije posla, okupati dolje na jezeru. Voda zna biti i toplija nego more!

Specijalitet restorana u Lokvama su – žabe. Ništa čudno, Lokvarci su poznati kao žaboljupci. Imaju u Lokvama i – Muzej žaba.

– Kad mi je djed Dragan kao četverogodišnjakinji pričao da se žabe jedu, mislila sam da se šali. A danas ja klincima koje roditelji nagovaraju da probaju naš specijalitet, naše žabe, kažem da su to mali dinosauri. I kad ih napokon probaju, uživaju!

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Turisti?ka patrola Mrkopalj

Kakav je okus žaba?

– Poput sočne piletine. Recimo, kao pileći fileti u umaku od meda i naranče, ali manje slatkasti. Naše su žabe odlične!

Jedu se ovdje pohani žablji kraci, bruskete s dimljenom pastrvom i goranska juha od gljiva. Cijena je žabljim kracima 60 kuna.

– Naš je restoran ipak u Gorskom kotaru, na meniju nema ćevapa, pizze i pljeskavica. Tu se jede divljač. Jelenovina, veprovina, medvjedovina...

Što ide u medvjeđi gulaš?

– Medvjeđi but i plećka, umak od vrganja, ali i šumsko voće, borovnice, brusnice, kupine, maline, jagode koje beremo u Begovu Razdolju, naselju na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Imamo i lovačku paštetu, ali i divlji krumpir. Mladi krumpir koji se peče pod ljuskom. Ne guli se. Kora je zdrava jer je krumpir domaći.

Imaju i sjajan orzotto s dimljenom pastrvom porilukom i pestom od rikole te odličnu janjeću koljenicu s pečenim povrćem. Eva u Gorskom raju je mjesto u kojem se isplati stati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.