Bogat magnezijem, vitaminom B, kalijem i bakrom, đumbir se kao prirodni lijek za probavu i upale koristi još odavno, ali tada se kora nije uklanjala kao što se to radi danas.
Kroz godine su ljudi počeli guliti đumbir prije nego ga dodaju u napitak ili kao začin nekom jelu, ali Mind Body Green prenosi da to možda i nije najbolja ideja jer uklanjanjem kore uklanjamo i mnoge benefite ove biljke.
Istraživanje: Pranje suđa smanjuje stres i tjeskobu! Slažete li se ili ipak prepuštate pranje perilici? 😂😉
Liječnik Kanchan Koya kaže da je kora jestiva i da sadrži više korisnih polifenola čak i od mesa. Osim toga, vlaknaste je teksture pa vam neće smetati ako je stavite u neko jelo, čaj ili juhu.
Kako đumbir može poboljšati zdravlje?
Đumbir sadrži đinđerol - bioaktivnu supstancu koja pomaže u sprječavanju infekcija, smanjuje bolove u želudcu koji je nadražen i ublažava mučninu, posebno jutarnju, prenosi Healthline.
Može smanjiti razinu šećera u krvi - istraživanje iz 2015. provedeno na 41 osobi koja boluje od dijabetesa pokazalo je da konzumiranje 2 grama đumbira dnevno snižava razinu šećera za 12 posto. Uz to, redovita konzumacija ublažava menstrualne bolove.
Ako želite iskoristiti ove dobre strane đumbira i uz to osnažiti imunitet, napravite smjesu od meda i ribanog đumbira u jednu staklenku, stavite u hladnjak i konzumirajte dvije žlice svako jutro.
Evo što će se dogoditi ako svaki dan konzumirate đumbir