Ne bacajte koru!

Gulite povrće? Ovo je razlog zašto biste to trebali prestati raditi

Foto: Thinkstock
Gulite povrće? Ovo je razlog zašto biste to trebali prestati raditi
08.03.2017.
u 09:24
Nutricionistica Mary Jane Detroyer iz New Yorka kaže da povrće trebamo koristiti s korom, a nekoliko je razloga zašto
Pogledaj originalni članak

Većini nas već je postala navika oguliti mrkvu ili krastavac prije nego ih ubacimo u ručak. No, guljenjem kore s povrća činimo nešto čega zapravo nismo niti svjesni.

Stručnjaci, naime, upozoravaju kako se u kori nalazi većina vlakana, vitamina i hranjivih nutrijenata pa bacanjem kore zapravo bacamo ono najzdravije od povrća.

Nutricionistica Mary Jane Detroyer iz New Yorka pojašnjava kako zbog toga povrće trebamo koristiti s korom, a nekoliko je razloga zašto.

– Kora povrća ima jako puno vlakana i to netopljivih vlakana pogotovo kod povrća koja su u jarkim bojama. U većini slučajeva, većina nutrijenata iz povrća nalazi se u kori. Primjerice, tamno zelena kora krastavaca sadrži većinu antioksidansa i vitamina K. Također, kora krumpira sadrži željezo, kalcij, kalij, magnezij, vitamin B6 i vitamin C – kaže Detroyer.

Dodala je kako kora povrća sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su, naime, grupa atoma koja može naštetiti našem organizmu kada se proizvede previše pa uzrokuju bolesti srca. Vitamini C i E koje sadrži brojno povrće štite tijelo od negativnog učinka slobodnih radikala tako što ih neutraliziraju.

Povrće je prije upotrebe potrebno dobro oprati, a najbolje je koristiti ono organske proizvodnje kako bi bili sigurni da je to što jedete uistinu i zdravo.

>> Pomama za pjegavim jabukama i zelenom salatom iz koje viri puž

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Orlando!
Orlando!
11:20 08.03.2017.

A kora od lubenice ?