kemija

Hrana i ljubav i kako su međusobno povezani u mozgu

Foto: Arhiva VL
Hrana i ljubav i kako su međusobno povezani u mozgu
08.01.2013.
u 12:50
Hrana je važan dio "komunikacije" s partnerom. Možda ćete se odlučiti kupiti kvalitetniju hranu, i pripremiti što ukusniji obrok kako biste ga impresionirali...
Pogledaj originalni članak

Prijateljica je smršavjela par kilograma jer se zaljubila? Prijatelj je natukao kile od kad je u braku? Ono što se do nedavno činilo induvidualni fenomen zapravo je duboko ukorijenjeno u našem socijalnom i psihološkom ponašanju. Hrana i ljubav neumoljivo su povezani zahvaljujući složenim hormonalnim reakcijama koje utječu na našu emotivnu povezanost s onima koje volimo - i našom potrebom za hranom. U ranoj razi odnosa, smatraju stručnjaci, hrana igra veliku ulogu.

- Hrana je način za prikaz vještine potencijalnom partnerom. Možda ćete se odlučiti kupiti kvalitetniju hranu, i pripremiti što ukusniji obrok kako biste ga impresionirali - kaže Maryanne Fisher sa sveučilišta Halifax u Novoj Scotiji koja je proučavala razvoj romantični veza.

Ako jedan partner kuha za drugoga to je vrlo poželjno, iako zaljubljeni ne jedu mnogo. Oni proizvode prekomjerne hormone poput norepinefrina koji pak u tijelu proizvodi osjećaj euforije, vrtoglavice i povećane energije, ali također potiskuje apetit kod mnogih, smatra Fisher.

No kao i sa svime u životu, nivo hormona s vremenom se regulira, pa tako udane žene primjerice, imaju dva puta veću vjerojatnost da će postati pretile kao i njihove vršnjakinje koje su single. One koji žive u izvanbračnim zajednicama imale su 63 posto šanse da postanu pretile nego neudane žene. Ni kod muškaraca nije bolja situacija. Oženjeni također imaju imaju dva puta veću šansu da postanu pretili, dok oni u izvanbračnim zajednicama nisu bili toliko skloni da postanu deblji od svojih single prijatelja.

Da, prijelazno je...

Jedna važna stvar koja se zaboravlja je da debljanje uključuje element socijalne zaraze - i to kad jedan supružnik ima loše prehrambene navike, poput nedostatka kontrole kod jela ili sklonosti nezdravoj hrani, piše Huffingtonpost.

Nutricionistica Joy Bauer objašnjava zašto u bračnoj zajednici dolazi do debljanja:

- Ako ste se skrasili s nekime, više se ne suočavate s konkurencijom. To znači da imate manje motiva da ostanete u formi i dobro izgledate. Vaš se životni stil počinje sve više vrtiti oko hrane. Kada ste u paru vjerojatno ćete više puta ostati udobno zavaljeni na kauču sa zdjelicom punom hrane nego.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.