savjetuje kuharica

"Isprobajte ovaj 'hack' s kojim mljeveno meso svaki put bude sočno i mekano, bez 'gumene' teksture"

Foto: Pixabay
"Isprobajte ovaj 'hack' s kojim mljeveno meso svaki put bude sočno i mekano, bez 'gumene' teksture"
19.09.2022.
u 07:00
Dok se priprema, mljeveno meso ispušta puno tekućine, pa je teško postići lijepu karamelizaciju i zapečenost, ali ovaj će trik sa sodom bikarbonom rješiti taj problem.
Pogledaj originalni članak

Bilo da radite umake od mljevenog mesa, punite povrće smjesom ili pečete ćevape i pljeskavice, meso prethodno pospite sodom bikarbonom, savjetuje chef i autorica gastro tema Sara Tane.

Hrana koju nikako ne biste trebali prati prije kuhanja

Foto: Thinkstock
Pranje mesa
Foto: Thinkstock
kuhanje jaja
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
tjestenina (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
jabuke
Foto: Davor Puklavec/pixsell
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
'SLAVONIJA 31.07.2009. VUKOVAR - na sve nacine uzgajivaci pokusavaju spasiti urod lubenica Branimir Bradaric/vecernji list'
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Sušeno voće

"Na 450 grama mljevenog mesa dodajte ¼ žličice sode bikarbone i ostavite tako meso 15 minuta prije pripreme", savjetuje Sara Tane, chefica i spisateljica koja piše o gastronomskim temama.

"Mljevena junetina tijekom pečenja ispušta puno tekućine, pa je teško postići lijepu karamelizaciju i zapečenost mesa. Neki kuhari rješavaju tu poteškoću pečenjem mljevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rješava taj problem", kaže Sara dodajući kako se u osnovi radi o tome da viši pH sode bikarbone sprječava vezivanje proteina i samim time gubitak tekućine.

"Osim s junetinom, trik bi trebao raditi i s puretinom, piletinom, janjetinom ili čak kobasicama", kaže Sara te dodaje kako soda bikarbona ne samo da sprečava ispuštanje tekućine nego čini meso sočnim i mekanim bez gumene teksture. Tekućine će ipak biti, ali većim dijelom se radi o otopljenoj masnoći, piše portal The Kichn.

Juneće meso ispada vam žilavo? Pogledajte par trikova za što mekše meso!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
No1
06:52 20.09.2022.

Jos samo ostaje pitanje koliko ti je bitna tekstura, a koliko okus. Toliko o strucnjacima.