Sommelier zagrebačkog Bistro Apetita Ivan Jug proglašen je najboljim sommelierom kontinentalnih regija Hrvatske za 2012. godinu nakon što je tijekom cjelodnevnih natjecanja na prvenstvu u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) prikazao sveobuhvatno vladanje vještinama struke. Kontinentalno prvenstvo sommeliera održano je u hotelu International uz prisustvo devet sommeliera i niza uglednika iz svijeta ugostiteljstva, obrazovanja i struke.
U finalu trojica najboljih
Jug je u večernjem finalu snage odmjerio s kolegama Sinišom Lasanom (sommelier Bistroa Karla) i Markom Šramom, koji su natjecanje završili drugi, odnosno treći. Održano pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba, prvenstvo je uvod u 16. Prvenstvo sommeliera Hrvatske, koje će se u Zagrebu održati 19. i 20. studenog. Tijekom cjelodnevnih natjecanja u sklopu Kontinentalnog prvenstva sommeliera kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih termina. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu u znanjima iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja vina te odnošenja s gostima.
Nije sve u poznavanju vina
Tri najbolja dnevna natjecatelja u finalu su se okušala u specifičnim vještinama – posluživanju stola za dvije osobe, slijepom kušanju vina, ispravljanju vinske karte, pravilnom točenju velike butelje vina, ali i poznavanju stranih jezika u komunikaciji s gostom. Žiri finalnog natjecanja činili su Franjo Francem, dopredsjednik HSK, Zvonimir Koprivnjak, član HSK, te Klaudio Jurčić, peterostruki pobjednik nacionalnih somelijerskih natjecanja.
Kontinentalno prvenstvo sommeliera poduprli su: Jamnica d.d., Agrokor vina, Bolfan vinski vrh, Krauthaker, Badel 1862. te vinoteke Dobra vina i VinoTrade.
Mrzim vino !