otkrili znanstvenici

Znate li koliko minuta života izgubite svaki put kad pojedete hotdog ili popijete Colu?

Shutterstock
23.12.2024.
u 08:00

Istraživanje je pokazalo da mnoga omiljena jela poput hrenovki i pizze skraćuju životni vijek

Iako je brza hrana primamljiva, je li vrijedna gubitka dragocjenih trenutaka vašeg života? Nutricionist Luis Alberto Zamora otkrio je kako nezdravi proizvodi utječu na životni vijek u televizijskom segmentu o ultra-prerađenoj hrani. Pozvao se na studiju istraživača sa Sveučilišta u Michiganu, koji su točno izračunali koliko vremena popularna hrana oduzima nečijem životu, piše Daily Mail.

Zamora je rekao da je studija pokazala da vas hot dog košta u prosjeku 36 minuta, a ako uz njega pijete gazirani sok, oduzimate još 12 minuta svojeg života. Istraživanje nije donijelo samo loše vijesti jer su znanstvenici također otkrili da jedenjem određenih vrsta ribe može svom životu dodati 10 minuta. Studija je rangirala više od 5800 američkih namirnica i utvrdila njihove zdravstvene troškove analizirajući ih na temelju njihovih dodataka te mikro i makronutrijenata, poput masti, kalorija i šećera. Dok je za mnoga omiljena jela poput hrenovki, pizze i maslaca utvrđeno da skraćuju životni vijek, za namirnice kao što su voće, povrće, pa čak i sendviči s maslacem od kikirikija i džemom, pokazalo se da pomažu u produljenju životnog vijeka.

Istraživači su također otkrili da za svakih 10 posto dnevnih kalorija iz voća i povrća umjesto govedine i prerađenog mesa, netko može produžiti životni vijek za procijenjenih 48 minuta. "Hitnost promjena prehrane za poboljšanje ljudskog zdravlja je jasna. Naša otkrića pokazuju da male, ciljane zamjene nude izvedivu i moćnu strategiju za postizanje značajnih zdravstvenih i ekoloških koristi bez potrebe za dramatičnim promjenama u prehrani", rekao je dr. Olivier Jolliet, voditelj istraživanja. Brojna su istraživanja otkrila povezanost između prehrane koja uključuje ultra-prerađenu hranu i više od 30 stanja, uključujući višestruke vrste raka i ranu smrt.

U studiji je analizirana hrana bila u rasponu od prerađenog mesa i slatkiša do zdravijih jela poput ribe i povrća. Studija Sveučilišta u Michiganu pokazala je da su hrenovke najgora hrana, a slijede suhomesnati proizvodi poput pršuta, koji vas mogu koštati 24 minute života. Jaja i sendviči za doručak bili su na trećem mjestu, pri čemu svaki skraćuje zdrav životni vijek osobe za 13,6 minuta. Hrenovke posebno donose veći rizik od kraćenja života jer sadrže nitrite i nitrate, koji su konzervansi. Međutim, tijelo ih može pretvoriti u tvar koja se povezuje s rakom debelog crijeva nakon što se konzumiraju.

Također imaju visok udio šećera i masti, što bi moglo biti faktor rizika za dijabetes. I slanina, koja oduzima šest minuta života, i cheeseburgeri, koji oduzimaju devet, također mogu povećati rizik od rane smrti jer sadrže crveno ili prerađeno meso. Neke su studije povezale ove sastojke s rakom. Burgeri se također mogu kuhati u biljnom ulju koje može sadržavati spojeve poput aldehida koji povećavaju nečiji rizik od raka. Također se pojavila zabrinutost zbog zaslađivača poput aspartama koji se koriste u gaziranim sokovima bez šećera, a koji vam oduzimaju 12 minuta života, nakon što su studije na životinjama pokazale da visoke koncentracije povećavaju rizik od raka. Međutim, znanstvenici tek trebaju dokazati vezu kod ljudi.

S druge strane, pokazalo se da prelazak na biljnu prehranu i izbjegavanje crvenog i prerađenog mesa produljuje životni vijek, kao i da smanjuje rizik od raka i drugih bolesti. Istraživači su otkrili da je sendvič s maslacem od kikirikija i džemom najbolja hrana za dodavanje zdravih godina života jer takav sendvič produžuje zdrav životni vijek za 32 minute. Orašasti plodovi i sjemenke našli su se na drugom mjestu s 24 minute produljenja, a voće je bilo treće s plus 10 minuta. Dr. Jolliet je izjavio da je sendvič s maslacem od kikirikija i džemom zauzeo prvo mjesto zbog maslaca od kikirikija. "Kad radimo analizu, tada ne vidimo nužno sve učinke bilo koje hrane na indeks tjelesne mase, ali sendvič s maslacem od kikirikija i džemom je koristan zbog kikirikija. Ovo je zapravo razlog, a ne džem. A kruh je vjerojatno neutralan, iako je, ako se radi o kruhu od cjelovitih žitarica, malo bolji", zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije