Knjiga s više od 140 recepata podijeljena je na poglavlja: Juha kao obrok, Salata kao obrok, Variva, Tjestenina, Njoki, Slano prhko tijesto, Rižoto, Složenci, Meso, Riba, Torte, Kolači i Kolačići. Danas smo odabrali ovaj fini recept koji pilećim prsima daje posve novu dimenziju.
Pileća prsa s koricom od suhog voća
Sastojci (za 4 osobe):
4 suhe marelice
4 suhe smokve
50 g suhih brusnica
2 žlice Teranina (ili voćnog brendija)
50 g sira ricotte
4 komada pilećih prsa
8 tankih šnita slanine
2 žlice limunova soka
sol i papar prema ukusu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 ºC. Nasjeckane marelice, smokve i brusnice prelijte likerom, posolite i popaprite prema ukusu. Smjesu stavite u blender i usitnite dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Dobivenoj voćnoj smjesi dodajte ricottu i još jedanput izmiksajte. Stavite sa strane. Svaki komad pilećih prsa omotajte dvjema šnitama slanine. Na ugrijanoj suhoj tavi prepecite piletinu sa svih strana dok slanina ne postane hrskava. Rasporedite ih po limu na koji ste stavili papir za pečenje. Na svaki komad stavite deblji sloj voćne smjese i prelijte limunovim sokom. Pileća prsa pecite 15 – 20 minuta, ovisno o veličini pilećih odrezaka. Ako imate toplomjer za meso, piletina je gotova kad je u sredini 73 ºC i kada voćna korica na njima porumeni.
Pečene paprike punjene sirom
Sastojci (za 4 osobe):
8 većih crvenih rog paprika
300 g zrnatog sira
100 g sira ricotte
naribana korica i sok ½ neprskanog limuna
3 žlice maslinova ulja
1 žlica gustoga balzamičnog octa
50 g grubo nasjeckanih oraha
½ žličice origana
sol, papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 ºC. Oštrim manjim nožem zarežite uzdužno paprike tako da napravite prorez (6 cm) kroz koji ćete poslije vaditi sjemenke. Paprike posložite na lim na koji ste stavili papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i pecite 30 minuta u ugrijanoj pećnici. Kad su paprike pečene, prekrijte ih papirom za pečenje i pustite ih da se malo ohlade. Mlakim paprikama kroz otvor koji ste napravili prije pečenja, malom žličicom izvadite sjemenke. Pažljivo im ogulite kožicu. U posudu stavite zrnati sir, ricottu, 1 žlicu maslinova ulja, origano, sol i papar prema ukusu, orahe, koricu i limunov sok. Sve dobro promiješajte. Oprezno napunite paprike pripremljenom smjesom. Na tanjur za posluživanje pažljivo posložite punjene paprike, prelijte ih maslinovim uljem i pokapajte balzamičnim octom.