Da je kratka ali intenzivna edukacija u Italiji itekako učinkovita, bilo nam je jasno čim smo vidjeli i isprobali Krešimirove kolače, ali opet, koliko čovjek može naučiti u malo više od mjesec dana?
– Može jako puno naučiti jer tamo svaki dan od jutra do večeri imate na raspolaganju profesionalno uređenu kuhinju, vrhunske sastojke, stručni kadar koji drži tečajeve i na drugim školama, među kojima su pobjednici različitih svjetskih natjecanja u slastičarstvu. Sa mnom su radila dva mentora, od kojih je jedan bio pobjednik svjetskog slastičarskog natjecanja federacije Fabio Orlando, a druga slavna Claudia Mosca, jedna od predsjednica ogranka talijanske slastičarske organizacije za Lazio. Oni kontinuirano prate vaš napredak, znaju svaku vašu slabost i pomažu vam da je nadvladate, potiču timski rad i kolegijalnost i nagrađuju entuzijazam i kreativnost - objasnio nam je Krešimir kojeg tek očekuje blistava slastičarska karijera. U svu raskoš njegovog slastičarskog talenta možete se uvjeriti i sami ako zasučete rukave i iskušate recept za tortu koji dijelimo s vama.
Torta od jagoda, banana i kivija
Za biskvit od lješnjaka:
300 g jaja (6 jaja M veličine)
200 g mljevenih badema
240 g šećera
180 g bjelanjaka
110 g šećera
80 g lješnjaka
60 g slatkog vrhnja
70 g glatkog brašna
Za kremu od jagoda:
400 g jagoda
1 žlica limunova soka
½ žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
120 g šećera
6 listova želatine
3 žlice vode
400 ml slatkog vrhnja
110 g mascarpone sira
Za kremu od banana:
3 banane
400 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
30 g šećera
100 g mascarpone sira
Za gel od kivija:
200 g kivija
100 g šećera
6 listova želatine
Priprema:
Za biskvit od lješnjaka izmiksajte jaja, mljevene bademe i 240 g šećera. U lončiću zagrijte slatko vrhnje i pastu od lješnjaka te emulzificirajte pri 60 °C. Dodajte slatko vrhnje s lješnjakom u smjesu jaja i badema. U posebnoj posudi izmiksajte bjelanjke sa šećerom. Lagano povežite bjelanjke i pripremljenu smjesu. Zatim prosijte brašno i dodajte ostatku sastojaka. Dobivenu smjesu za biskvit razdijelite na pet jednakih dijelova i svaki od biskvita pecite u pećnici na 180 °C, 12 minuta. Za kremu od jagoda propasirajte jagode zajedno s limunovim sokom, solju i šećerom te ekstraktom vanilije. Želatinu stavite u vodu da nabubri. Mikserom izmiksajte slatko vrhnje i mascarpone do čvrste strukture. Zagrijte dio smjese od jagoda te dodajte procijeđenu želatinu, kad se ona otopi, ulijte u ostatak jagoda i promiješajte. Jagode zatim lagano povežite s pripremljenim slatkim vrhnjem i mascarponeom.
Za kremu od banana propasirajte banane štapnim mikserom. Slatko vrhnje, mascarpone, ekstrakt vanilije i šećer izmiksajte do čvrste strukture. Banane zatim lagano povežite s ostatkom smjese. Tortu slažite tako da svaki biskvit lagano premažete mlijekom. Između prva dva biskvita stavite polovicu kreme od jagoda, zatim naizmjence ponovite s kremom od banana i ostatkom kreme od jagoda. Zadnji biskvit premažite lagano mlijekom prije stavljanja gela od kivija. Za gel od kivija propasirajte kivi sa šećerom. Natopite želatinu u vodi da nabubri. Uzmite dio pirea od kivija i zagrijte na 60 °C, ubacite nabubrenu želatinu i promiješajte dok se ne otopi i poveže. Zatim dodajte u ostatak smjese i sve povežite. Prelijte kivi kao posljednji sloj torte.
Fantasticna torta od kivija