dobro je znati

Izbjegavajte ih: Ovo je pet načina na koje trošite bateriju svog telefona, a da možda i niste svjesni!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
25.06.2024.
u 14:30
Stručnjak je podijelio mnoštvo načina koji će vam pomoći da bolje iskoristite svoj mobitel - i očuvate trajanje baterije za one trenutke kada vam uređaj najviše treba
Pogledaj originalni članak

Svi smo to iskusili barem jednom - vani ste i dobro se zabavljate, kada odjednom shvatite da će vam baterija na mobilnom telefonu uskoro iscuriti. Naravno, korištenje štednje baterije ili isključivanje podataka moglo bi vam pomoći da ju očuvate malo dulje. No jeste li znali da postoji mnogo sjajnih trikova koji bi vam mogli pomoći da vam se baterija ne isprazni? Dan Melia, stručnjak za mobilne telefone iz tvrtke Mobile Phones Direct, podijelio je pet načina koji vam mogu pomoći da očuvate trajanje baterije za one trenutke kada vam uređaj najviše treba, piše Mirror. 

Pravilo 20/80: "Jeste li znali da je stalno punjenje telefona od 0% do 100% zapravo užasno za vašu bateriju? Ovo i opetovano punjenje i pražnjenje vašeg telefona, poznato i kao ciklusi punjenja, značajno utječe na životni vijek baterije. Zapravo je najbolje da vaš uređaj bude napunjen između 20% i 80% - posebno s iPhone uređajima koji koriste litij-ionske baterije. Ako imate iPhone s iOS-om 13 ili novijim, možete uključiti Appleovu značajku Optimizirano punjenje baterije, koja se može pronaći u Postavkama – Baterija. Uz to će se vaš telefon prestati puniti na 80%. Uključivanje ove značajke omogućuje vašem telefonu da uči iz vaših svakodnevnih navika punjenja kako bi poboljšao životni vijek baterije", objasnio je stručnjak.

Ne punite telefon preko noći: "Iako nije opasno puniti telefon preko noći, to može uzrokovati njegovo pregrijavanje, što ubrzava starenje baterije. Značajka Apple Optimized Charging osigurat će da se iPhone uređaji prestanu puniti kada dostignu 80%, a Samsungovi Galaxy telefoni nude značajke koje korisnicima omogućuju ograničavanje punjenja na 85%. Dakle, ako želite ostaviti svoj telefon na punjenju preko noći, to neće oštetiti zdravlje vaše baterije. Većina modernih telefona opremljena je ugrađenom zaštitom koja sprječava prekomjerno punjenje i potencijalne opasnosti poput požara", kaže on.

 

Koristite provjerene kabele za punjenje: "Jedan od najzanemarenijih načina trošenja baterije vašeg uređaja je korištenje jeftinih kabela trećih strana za punjenje vašeg telefona. Uvijek se pokušajte držati renomiranih i pouzdanih kabela, poput onih od proizvođača vašeg telefona. Punjač od tri metra koji ste pronašli negdje na internetu može biti primamljiv, ali bi također mogao isprazniti bateriju vašeg telefona, stoga ga se klonite!", savjetuje stručnjak. 

 

Nemojte pregrijavati telefon: "Pretjerana toplina također može skratiti trajanje baterije vašeg telefona, a to može proizaći iz više stvari. Već sam spomenuo predugo držanje telefona na punjenju, ali i ako ga koristite predugo ili ga ostavite na suncu, to također ima utjecaja. Pokušajte ograničiti vrijeme koje provodite na telefonu u bilo kojem trenutku i svakako ga držite u hladu kada ste vani na suncu", dodaje stručnjak.

Kupite bežični punjač s ugrađenim ventilatorom: "Ako bežično punite svoj telefon, trebali biste biti svjesni da to stvara više topline nego žično punjenje, što može uništiti životni vijek baterije. Međutim, protiv toga se možete boriti kupnjom bežičnog punjača s ugrađenim ventilatorom, koji prodaju marke kao što su Samsung, Google i drugi proizvođači. Korištenje telefona dok se puni također stvara prekomjernu toplinu i znači da će se puniti sporije od normalne kako bi se omogućilo dovoljno energije za kontinuiranu upotrebu, stoga uvijek imajte na umu ovo", tvrdi Melia. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.