SVJETSKI DAN HRANE

Iznenađenje na tanjuru: Ovo je 7 najluđih činjenica o hrani koje ćete danas čuti!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
16.10.2024.
u 16:30
Hrana je danas više od osnovne potrebe – s njom su povezane zanimljive priče i tradicije, ponekad i nevjerojatne činjenice
Pogledaj originalni članak

U 150 svjetskih zemalja 15. listopada se obilježava kao Svjetski dan hrane. Takva je odluka donesena poslijeratne 1945., nakon osnivanja UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu. Hrana je danas više od osnovne potrebe – s njom su povezane zanimljive priče i tradicije, ponekad i nevjerojatne činjenice. Pronašli smo sedam zanimljivih, manje poznatih činjenica o hrani koje će vas iznenaditi.

Med nikada ne propada: Jedna od najslađih namirnica na svijetu ima nevjerojatno dug rok trajanja. Med je jedina namirnica koja se ne kvari, zahvaljujući svojoj kemijskoj strukturi i niskom udjelu vode. U drevnim egipatskim grobnicama pronađeni su staklenke s medom stare preko 3000 godina, koje su još uvijek bile jestive!

Jabuke plutaju na vodi: Iako jabuka izgleda poput čvrstog voća, ona je sačinjena od čak 25 posto zraka. Zbog te karakteristike, jabuke plutaju na vodi. Zato je u brojnim društvima klasična dječja igra 'lov na jabuke' tako uspješna – jabuke se jednostavno ne mogu potopiti.

Čokolada je nekad bila novac: Za drevne Maje i Asteke, kakao je bio mnogo više od hrane – koristili su ga kao valutu. Zrna kakaa imala su toliku vrijednost da su ih koristili za trgovinu, pa je ponekad šalica kakaa mogla vrijediti više od zlata.

Banane su radioaktivne: Iako zvuči zastrašujuće, banane su prirodno blago radioaktivne zbog visokog sadržaja kalija. Kalij-40, radioaktivni izotop, prisutan je u svim bananama, no količina zračenja je toliko mala da ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje.

Mrkve nisu oduvijek bile narančaste: Danas su mrkve narančaste, ali nije uvijek bilo tako. Prve uzgojene mrkve bile su ljubičaste, crvene i bijele. Narančasta varijanta pojavila se u Nizozemskoj u 17. stoljeću, kada su poljoprivrednici počeli uzgajati narančaste mrkve u čast nizozemskoj kraljevskoj obitelji – Oranjskoj dinastiji.

Kečap je izvorno bio lijek: Kečap, omiljeni dodatak uz krumpiriće, izvorno je bio smatran lijekom. U 19. stoljeću, jedan američki liječnik reklamirao je kečap od rajčice kao lijek za probavne smetnje. Naravno, kasnije je ta tvrdnja opovrgnuta, ali kečap se ipak zadržao kao omiljeni umak.

Ananas sadrži enzim koji razgrađuje proteine: Kada jedete ananas, i on 'jede' vas! Ananas sadrži enzim bromelain koji razgrađuje proteine. Zato možete osjetiti lagano peckanje na jeziku nakon što pojedete svježi ananas – taj enzim doslovno razgrađuje proteine na vašem jeziku. Srećom, sluznica se brzo obnavlja, pa je ovo potpuno bezopasno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.