omiljena namirnica

7 stvari koje niste znali o jajima

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.12.2017.
u 08:21
Jaja, mnogima omiljena namirnica, dobar su izvor vitamina i minerala. Možemo ih jesti samostalno na više načina ili pak kao sastojak drugih jela. Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o jajima!
Pogledaj originalni članak

1. Što će se dogoditi ako jedemo jedno jaje na dan? Stručnjaci tvrde - tako se smanjuje rizik od moždanog udara. Osobe koje svaki dan pojedu jedno jaje imaju 12 posto manji rizik od moždanog udara u odnosu na osobe koje prosječno pojedu dva jaja tjedno. Također, prema istraživanju, više pojedenih jaja na dan neće recipročno smanjivati rizik od moždanog udara u odnosu na jedno. 

2. Postoji li ograničenje s dnevnom konzumacijom jaja? Nutricionistica Keri Gans tvrdi da su za prosječnog čovjeka dva jaja na dan sasvim u redu. Treba imati na umu i što jedete uz jaja, kako se ne bi doveli do neželjenih kilograma. Nutricionistica Gans preporučuje pripremu na malo maslinova ulja i serviranje uz kuhano povrće i kruh od cjelovitih žitarica. 

3. Je li dobro odvajati bjelanjke? Pojest ćete manje kalorija, ali ako odbacite žumanjke odbacili ste i većinu vitamina i hranjivih sastojaka koji se nalaze upravo u žumanjku. Ako znate da ćete u  danu pred vama imati još proteinskih bogatih obroka, odvojite žumanjke, ali ako nećete, pojedite cijela dva jaja i izbjegavajte ih pripremati s mnoštvom sira, šunke ili slanine. 

4. Stručnjaci ne savjetuju čuvanje jaja u hladnjaku. Iako većina hladnjaka ima predviđeno mjesto za jaja u vratima, ta pozicija je najtoplije mjesto u uređaju, što nije dobro mjesto za pohranu ako želite da jaja ostanu što dulje svježa. Najbolje je čuvati ih u ambalaži u kojoj su kupljena i staviti ih u sredinu hladnjaka.

Jaja "ne vole" nagle promjene temperature pa ih radije i držite izvan hladnjaka na temperaturi nižoj od 20 stupnjeva kako bi dulje ostala svježa. 

5. Bacate li ljuske od jaja? Ljuska jajeta sadrži čak 95 posto kalcija i samo pola ljuske zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma za kalcijem. Istraživanje je pokazalo kako je ljusku jajeta najbolje uzimati u praškastom obliku. Prirodni kalcij u ljuski jajeta jača ljudske kosti, a odličan je za prevenciju i liječenje osteoporoze. Osim toga, pomaže i kod povišenog kolesterola, krvnog tlaka, a dobra je i za rad štitnjače.

6. Kajganu, ukusno jelo koje često biramo za doručak, većina zna napraviti jer je jednostavna. No, slavni chef Tom Colicchio otkrio je u čemu griješimo kod pripreme. Na tavu se prvo stavi maslac na srednje jaku vatru kako bi se otopio, ne smije potamniti. Stavite jaja na tavu i lagano miješajte vilicom dok se ne počnu sjedinjavati. Tada je potrebno smanjiti  jačinu vatre, a to je ono što rijetko tko napravi, kako se jaja ne bi posušila i ostala meka i podatna. 

7. Eksperiment s jedenjem jaja napravila je i Stephanie Ecelkamp koja je svako jutro tjedan dana doručkovala tri jaja. Tako je u organizam unosila otprilike 21 gram proteina i osjetila je brojne promjene zbog toga. Kaže da nije bila gladna već u 10 ujutro, već bi dočekala vrijeme ručka bez kruljenja. Lakše se mogla usredotočiti na posao jer nije razmišljala o gladi. Također, činjenica da se jaja ne mogu pojesti u hodu prisilila ju je da sjedne i to vrijeme posveti sama sebi. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LU
Lujo123
09:16 17.12.2017.

opet pametujete ne sluteći koliko ste glupi!

Avatar Niškorist
Niškorist
14:01 17.12.2017.

Dobro ih je držati u frižideru kad zatvoriš vrata boliiiii !

KU
kupatilo
11:32 17.12.2017.

Eto vam konačno lijeka za vas iz VL (dva jaja)!