Jedna vrsta prednjači

Je li i vaš pas ‘pametni dečko’? Ovo su dva znaka da je stvarno – poseban!

Foto: shutterstock
Je li i vaš pas ‘pametni dečko’? Ovo su dva znaka da je stvarno – poseban!
22.09.2024.
u 07:00
Za istinski darovitog psa postoje dva ključna znaka koja treba tražiti, prema novom istraživanju.
Pogledaj originalni članak

Istraživači s Eötvös Loránd sveučilišta kažu da je prvi znak njihova sposobnost da zapamte imena stotina predmeta, prenosi Daily Mail. No, da bi ih se smatralo istinski 'darovitima', moraju također biti u stanju zapamtiti neka imena najmanje dvije godine. Prema istraživačima, border colliji su najvjerojatnije oni koji imaju ove 'posebne' talente. Istraživanja su već pokazala da mali broj pasa, poznatih kao nadareni učenici riječi (GWL), ima jedinstvenu sposobnost memoriranja imena stotina predmeta.

Sada su stručnjaci otkrili malu grupu border collija koji mogu zapamtiti neka od tih imena najmanje dvije godine. Nadaju se da bi talentirani psi mogli pomoći znanstvenicima da bolje razumiju kako životinje, osim ljudi, zadržavaju svoja sjećanja. Dr. Claudia Fugazza, voditeljica istraživačke grupe na Eötvös Loránd sveučilištu u Mađarskoj, rekla je: "Znamo da psi mogu pamtiti događaje najmanje 24 sata i mirise do jedne godine, ali ovo je prva studija koja pokazuje da neki talentirani psi mogu pamtiti riječi najmanje dvije godine." Za studiju, tim je analizirao ponašanje pet border collija - Gaie, Maxa, Whiskeyja, Squalla i Rica. Ovi GWL psi naučili su i zapamtili imena mnogih igračaka te su ponovno testirani nakon dvije godine.

VEZANI ČLANCI: 

Istraživači su rekli da su četiri od pet pasa zapamtila imena između 60-75 posto igračaka nakon dvije godine, pri čemu je Gaia bila najbolja. Kao grupa, prosječna uspješnost pasa iznosila je 44 posto točnih izbora, što je značajno iznad razine slučajnosti, dodao je tim.

Dr. Shany Dror, vodeći istraživač studije, rekao je: "Čekali smo dvije godine i zatim odlučili ponovno testirati pse, kako bismo vidjeli sjećaju li se još uvijek imena igračaka. Budući da je prošlo toliko vremena, neki vlasnici su izgubili nekoliko igračaka. Tako su tri psa testirana na 12 igračaka, jedan pas na 11, a jedan pas na pet. Nakon dvije godine, svi smo imali poteškoća prisjetiti se imena igračaka. Ali ne i psi! Činilo se da im to nije predstavljalo problem."

VEZANI ČLANCI: 

Istraživanje je dio projekta poznatog kao ‘Genius Dog Challenge’, a znanstvenici pozivaju vlasnike koji vjeruju da njihovi psi znaju imena više igračaka da ih kontaktiraju putem web stranice projekta. Dr. Fugazza je dodala: "Nalazi naše trenutne studije ne mogu se generalizirati na druge pse jer smo testirali samo GWL pse, jedinke koje pokazuju poseban talent za usvajanje imena predmeta."

Pas iz čovjeka izvuče svu dobrotu, a udomiti starijeg psa ima i prednosti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.