Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?
Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.
6 mitova o kuhanju tjestenine: Kuhate li je i vi pogrešno?
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.
Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.
Kuhar otkrio dva predmeta koja uvijek trebate imati u svojoj kuhinji: Bez toga ne možete!
Ako ste išli u školu, zašto ste išli u školu pitanje je sad. sirovo meso se ne mora prati, jer sve bakterije i dio virusa, ionako termičkom obradom budu uništene na temperaturi od 100-200 stupnjeva na kojoj kuhamo ili pečemo meso, osim uzročnika kravljeg ludila koji podnosi daleko veće temperature. Ako netko pere sirovo meso, onda to radi da bi isprali piljevinu nastalu piljenjem ili sječenjem kostiju