Na obali u Mimicama, u restoranu Emi, hrana, ali i priča za – polizati prste. Emil Mimica (52) otvara stari album s fotografijama iz Beča.
– Baka Emmy živjela je u strogom centru Beča, u Mariahilfer Straße. Bila je umjetnica, studirala klavir na bečkom konzervatoriju. I sve je stalo kad je na parobrodu upoznala mog didu Petra. Svidio joj se, bila je to ljubav na prvi pogled. Sišli njih dvoje s broda tu na mulu i ostala je zauvijek ovdje. Klavir je iz Beča stigao za njom u Mimice... – govori Mimica.
Pokazuje na njihove fotografije stare gotovo stotinu godina, pa na fotografije Bečana u dokoljenkama usred ljeta i nastavlja priču:
– Radila je kao kuharica, ovdje se na ovoj terasi, a držali su tada pansion, jede od 1929.! Pune 93 godine! Znamo i da je prvi turist u našoj kući bio neki mađarski bilježnik sa sedmeročlanom obitelji. Eto i njegove slike – govori ponosno.
Isto što je radio djed Petar, pa nastavio otac Željko, danas radi i on.
– Bio je jedan profesor iz Graza, pojeo šnicl u saftu pa rekao: "To je isto kao i prije 60 godina kada mi je Emmy tu kuhala." Eto, to sve govori. Govore i tanjuri koje donosi, jedu se ovdje sjajni odresci od divlje jadranske tune.
Neki stranci je naručuju i mole: – Samo je kratko okrenite po minutu sa svake strane! Forte su i steakovi, ali i tiramisu po bečkom receptu. U kuhinji je i gospođa iz Makedonije koja radi izvrsne pečene paprike s grila. Ima i – janjetine. A tek pogled s mola... Milina u Mimicama.
Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova) 46
Izbor i ponuda pića (do 15 bodova) 14
Usluga i ljubaznost (do 10 bodova) 10
Dojmovi i prostor (do 20 bodova) 18
Ukupnost ponude (do 5 bodova) 4
Ukupno 92