Mnogima je nezamislivo izostaviti salatu uz jelo. Ako imate domaću, vi sretan čovjek. No, je li zaista zdravo svaki dan jesti ukiseljene salate? Ako ste ljubitelj kiselih krastavaca, ovo je dobro znati...
Nisu samo ukusan dodatak za sendvič ili salata uz jelo, već su i odlični za naše zdravlje. Sadrže dosta vode, malo masnoća, proteine i vlakna. Obiluju i mineralima poput željeza, kalija, natrija i fosfora te vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom.
Sadrže antioksidanse koji štite naše tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice u našem organizmu. Odličan su saveznik u ubrzavanju probave i potiču stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio našeg metabolizma. Djeluju blagonaklono na jetru, štite je i pomažu u filtriranju toksina iz organizma. Kisele krastavce biste češće trebali konzumirati ako ste pod stresom jer preventivno djeluju na razvoj čira na želucu. Štite i želudac, a pomažu i osobama koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 jer stabiliziraju razinu hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik.
1/3 ocat voda prokuhano ,soli kopar biber po ukusu.