Isprobajte!

Jedete li kad pastrnjak? Evo za što je sve dobar i kako ga je najbolje pripremiti

Foto: Instagram/@digital_cook
Jedete li kad pastrnjak? Evo za što je sve dobar i kako ga je najbolje pripremiti
25.05.2022.
u 06:35
Nutricionisti ga smatraju korisnim jer osim uobičajenih spojeva pastrnjak sadrži i vrijedne antioksidanse koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Pogledaj originalni članak

Pastrnjak je biljka nalik peršinu (ili bijeloj mrkvi) koja se u prehrani koristi i kao povrće i kao začin. Lako se uzgaja i ne zahtijeva mnogo brige, a često se u prirodi nalazi i samonikli pastrnjak. Svi njegovi dijelovi; bjeličasti korijen, nazubljeni listići i sitni žuti cvjetovi; imaju specifičan slatkasti i osvježavajuć miris i okus.

 Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee

Nutricionisti ga smatraju korisnim jer osim uobičajenih spojeva pastrnjak sadrži i vrijedne antioksidanse koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, poput npr. poliacetilena za koje su austrijski znanstvenici dokazali da imaju antikancerogeni učinak u kulturama stanica. 

Osim toga, pastrnjak je dobro uključiti u svakodnevnu prehranu jer poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i može spriječiti oštećenja krvnih stanica i žila, bogat je topivim vlaknima i jača imunološki sustav, a zbog vlakana pomaže i u mršavljenju i sadrži jako malo kalorija.

Kuhani pastrnjak

  • Ako ga ogulite kao mrkvu, uklonit ćete mu najukusnije dijelove pa ga radije dobro izribajte četkom za povrće pod tekućom vodom. i odrežite mu krajeve.
  • Očistite kožu, nasjeckajte i kuhajte 10-ak minuta ili dok ne omekša. Vilicom ili gnječilicom za krumpir grubo zgnječite komade pastrnjaka. Možete ga začiniti maslacem i vrhnjem, kako biste i krumpir za pire.

Pečeni pastrnjak

Poput mrkve i drugog korjenastog povrća, pastrnjak postaje slađi kada se peče u pećnici na visokoj temperaturi. Prirodni šećeri mu se malo karameliziraju, što mu daje i hrskavost.

  • Zagrijte pećnicu na 200°C
  • Očistite kožu svakog pastrnjaka četkom za povrće. Nemojte guliti. Odrežite krajeve svakog pastrnjaka. Izrežite na komade.
  • Pomiješajte komadiće pastrnjaka s malo maslinovog, soli i paprom ili mješavinom začina po želji. Složite na obrubljen lim za pečenje.
  • Pecite u pećnici 20 do 25 minuta, ili dok najveći komadi ne omekšaju na vilici.
  • Pastrnjak možete peći sam ili s drugim korjenastim povrćem, samo pazite da su komadi jednake veličine kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.

Pirjani pastrnjak

  • Zagrijte maslinovo u srednjoj velikoj tavi i na srednje jakoj vatri.
  • Očistite vanjsku kožu svakog pastrnjaka četkom za povrće. Ne gulite. Odrežite im krajeve i izrežite pastrnjak na komade ili na tanke trakice (šibice).
  • Dodajte komadiće pastrnjaka u tavu. Kuhajte pet do deset minuta povremeno miješajući, dok komadi ne omekšaju na vilici. Začinite solju i paprom.
  • Za više okusa možete dodati svježe začinsko bilje, poput ružmarina ili timijana, direktno u tavu kada dodate i komadiće pastrnjaka. Zalijte otopljenim maslacem i poslužite. Dobar tek!

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤

STRAVIČAN ZLOČIN

Majka učenice koja je bila u razredu za vrijeme napada ispričala detalje: Uletio u razred, djeca su se sakrila ispod klupa

Dječak koji je zadnji ostao u razredu je preminuo, a drugi dječak je ozlijeđen i prevezen u KBC Rebro. Bogović je ispričala kako njena djevojčica teško razgovara o napadu. "Trebalo je vremena da ona uopće poveže događaj. Iz svega se moglo saznati da je vidjela napadača, da je vidjela krv, da je vidjela napad na učiteljicu, nije vidjela nož" rekla je majka djevojčice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.