jeste li znali?

Jedete li šipak? Zbog ovih zdravstvenih prednosti trebali biste ga uvrstiti u prehranu

Foto: Shutterstock
Jedete li šipak? Zbog ovih zdravstvenih prednosti trebali biste ga uvrstiti u prehranu
13.10.2022.
u 16:30
Šipak čak može i podići raspoloženje jer je prepun fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina
Pogledaj originalni članak

Šipak je voće koje je bogato polifenolima, antioksidansima koji se bore protiv nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice. Također sadrži i antocijanine, koji šipku daju crvenu boju te pomažu kod snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka. Brojna istraživanja pokazala su da plodovi šipka imaju mnogo zdravstvenih prednosti, te bi ih bilo dobro uvrstiti u prehranu, piše Mind Body Green.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock

Poboljšava zdravlje crijeva

Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija šipka je njegov učinak na crijevnu mikrobiotu i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobno sredstvo. Osim njegovih spojeva koji koriste metaboličkim procesima, sjemenke šipka su sjajan izvor prebiotičkih vlakana. Drugim riječima, pruža potrebnu količinu blagotvornih sastojaka koji pomažu u održavanju redovite stolice i optimiziranju probave.

Pomaže kod upala

Jedno istraživanje pokazalo je da redovito pijenje soka od šipka može smanjiti upale koje prethode srčanim bolestima i dijabetesu. Naime, antioksidansi osim snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka, smanjuju i upale u tijelu.

Poboljšava zdravlje srca

Konzumacija soka od šipka pomaže i kod smanjenja krvnog tlaka. Prema istraživanju, srčani bolesnici koji su dnevno pili jednu šalicu soka od šipka osjećali su značajno manji intenzitet i trajanje boli u prsima. Također,  redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni tlak i smanjuje količine lošeg kolesterola u organizmu.

Jača imunitet

Jedna voćka šipka zadovoljava čak 16 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Ne čudi stoga što se preporučuje redovita konzumacija šipka s ciljem osnaživanja imuniteta, a osobito u vrijeme sezonskih prehlada, viroza i gripa.

Potiče bolje raspoloženje

Ako želite promijeniti raspoloženje na bolje, pojedite šipak. Ovo voće prepuno je fitokemikalija koje potiču stvaranje serotonina što regulira mnoge biološke funkcije u tijelu, od tjelesne temperature do apetita, a kada je u ravnoteži, daje osjećaj mentalne opuštenosti i zadovoljstva.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
15:22 14.10.2022.

Sada se sipak jede sladak je i zdrav